Kulttuuripersoona Petri Sirviö: Maalaisinsinöörit rakentavat Oulua

Oulu kehittyy hitaasti kaupunkimaisemmaksi, sanoo oululainen kulttuuripersoona Petri Sirviö. Päätökset tehdään hänen mielestään yhä perinteisen, vanhan teollisuuskaupungin mallin mukaisesti.

Kotimaa
Petri Sirviö istuu penkillä ja puhuu puhelimeen.
Heidi Hannukainen / Yle

Helsinkiin muuttanut oululainen kulttuuripersoona Petri Sirviö sanoo, että Oulussa keskitytään teollisen tuotannon kehittämiseen. Tämä sulkee teitä muiden alojen edustajilta.

Hänen mielestään kaupungin ylin johto alkoi satsata kaivosteollisuuteen ja ydinvoiman rakentamiseen, kun it-ala alkoi yskiä.

– Jollakin alkeellisella tasolla on tiedostettu, että virkeän kaupungin, jossa ihmiset törmäävät toisiinsa, rakentaminen on tärkeää. On tehty paperilla päätöksiä, joissa laaditaan kaupunkikulttuuripoliittisia ohjelmia ja niin edelleen. Mielenkiintoisia hankkeita on alkanut putkahdella, mutta satsaukset tehdään lopulta hyvin perinteisesti, vanhan teollisuuskaupungin mallin mukaisesti, Sirviö sanoo.

Kaupunkilaiset kehittämään kaupunkia

Sirviön mielestä oululaisissa päättäjissä on liikaa samojen ammattialojen edustajia, joita hän kuvaa maalaisinsinööreiksi. Lähtökohtaisesti kaupunkilais- ja oululaissyntyisiä pitäisi olla kaupungin kehittäjissä enemmän.

Maalaiset ovat fiksuja, mutta kaupunkia kehittämässä pitäisi olla kaupunkilaisia.

Petri Sirviö

– Maalaiset ovat fiksuja, mutta kaupunkia kehittämässä pitäisi olla kaupunkilaisia, Sirviö toteaa.

Hänestä Oulun pitäisi olla kaupunki, jossa jalosteet syntyisivät enemmän ihmisen henkisen työn tuloksista kuin paikallisista tai venäläisistä raaka-aineista.

Iso laiva kääntyy Sirviön mielestä hitaasti.

– Oulun pitäisi olla hieman suurempi kaupunki, asukkaita pitäisi olla enemmän. Koulutusrakennetta pitäisi miettiä. Taide- ja yhteiskunnallisen koulutuksen puute hidastaa monia kehitysteitä, Sirviö sanoo.

Toinen jalka Oulussa

Hänen mielestään pohjoisesta ei tarvitse muuttaa etelään menestyäkseen urallaan, mutta esimerkiksi nykyistä työtään hän ei olisi saanut Oulusta.

– Helsingissä on sen verran isommat massat kuluttamassa palveluja ja tämä kulttuurikeskus on Euroopankin mittakaavassa iso paikka, Kaapelitehtaan johtajana työskentelevä Sirviö sanoo.

Hän kuvaa toisen jalkansa olevan yhä Oulussa. Helsinkiläistä miehestä ei ole tullut.

– Toinen kotini on myös Oulussa eikä siitä irti pääse.