Espoon käräjäoikeus tuomitsi miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Espoon käräjäoikeus on langettanut kolmen vuoden vankeustuomion Espoossa vuosina 1988-1999 tapahtuneesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Oikeuden mukaan lestadiolainen uskonkäsitys esti lasta puhumasta hyväksikäytöstä.

Kotimaa

Hyväksikäytetty tyttö kuului miehen lähipiiriin. Tyttö oli tekojen aikana iältään 4-14-vuotias.

Yleinen etu on vaatinut syytteen nostamista useita vuosia kestäneestä, pieneen lapseen kohdistuneesta teosta.

Espoon käräjäoikeuden mukaan teko on tapahtunut erityistä julmuutta osoittavalla tavalla, koska se on ollut omiaan vahingoittamaan lapsen kehitystä.

Espoon käräjäoikeuden mukaan lapsella ei ollut mahdollisuutta kertoa kenellekään hyväksikäytöstä, koska lestadiolainen uskonkäsitys esti häntä puhumasta anteeksiannetusta asiasta.

Vastaaja on käyttänyt hyväkseen uskonnolliseen vakaumukseen liittyvää anteeksiantoa. Hän on jatkanut hyväksikäyttöä pyydettyään lapselta anteeksi.

Lisäksi mies uhkasi lasta suurilla elämänmuutoksilla, jos tämä kertoo asiasta. Lapsi jäi vaille turvaa ja joutui elämään jatkuvassa pelossa.

Espoon käräjäoikeus katsoo, että vastaaja on syyllistynyt törkeään lapsen hyväksikäyttöön. Käräjäoikeus on tuominnut miehen kolmen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Vastaaja joutuu maksamaan asianomistajalle vahingonkorvauksia kaikkiaan 41 140 euroa.

Terapiakustannuksista kertyi 8 640 euroa, kivusta ja särystä 500 euroa, tilapäisestä haitasta 12 000 euroa sekä rikoksen aiheuttamasta kärsimyksestä 20 000 euroa.

Vastaaja on kiistänyt syytteen.

Espoon käräjäoikeuden mukaan asia ei liity miltään osin vastaajan omistaman päiväkotiyrityksen toimintaan.

Tuomittu mies on ollut omistajana päiväkotiyrityksessä, jolla oli kaksi päiväkotia Helsingin Vuosaaressa.

Helsingin kaupunki otti päiväkotien toiminnan omalle vastuulleen, kun epäillyt tulivat julki vuonna 2011.