Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat perustaa uuden kyberyksikön – hybridisotiin varaudutaan vahvistamalla verkkopuolustusta

Nykyaikaisissa hybridisodissa aseiden ohella taistelua käydään yhä enemmän myös kyberhyökkäyksinä tietoverkoissa ja informaatiosotana sosiaalisessa mediassa. Puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg sanoo Yle Uutisten haastattelussa, että Puolustusvoimat varautuu hybridisodankäyntiin parantamalla tietoverkkojen suojausta.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Puolustusvoimat perustaa kybersotaan erikoistuneen yksikön ensi vuoden alussa. Sen tehtävänä on alkuvaiheessa parantaa Puolustusvoimien tietoverkkojen ja -järjestelmien suojausta. Kyberosaston vahvuus on "joitakin kymmeniä työntekijöitä".

– Johtamisjärjestelmäkeskukseen ollaan perustamassa kyberyksikkö ja sinne sijoitetaan henkilöitä, sanoo Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg Yle Uutisten haastattelussa.

Puolustusvoimat ei kerro toiminnan yksityiskohtia julkisuuteen, mutta käytännössä kyberkyky voi tarkoittaa esimerkiksi suojautumista kehittyneitä haittaohjelmia vastaan.

– Hankimme järjestelmiä, joilla voimme omia verkkojamme suojata, se on ensimmäisenä tavoitteena, Lindberg toteaa.

Yle Uutisten tietojen mukaan uuden kyberosaston on myös määrä kehittää kyberpuolustuksen suorituskykyä, osallistua järjestelmien ylläpitoon ja luoda valtakunnallista kyberpuolustuksen tilannekuvaa.

Jatkossa kyberpuolustukseen kuuluu väistämättä myös kyky hyökätä, sillä omia järjestelmiä testataan nimenomaan harjoitushyökkäysten avulla.

Väkeä palkataan myös siviilistä

Puolustusvoimat ei kerro, minne kyberosaston työntekijät sijoittuvat. Jotain viitettä antaa kuitenkin se, että Johtamisjärjestelmäkeskuksen esikunta ja verkkoyksikkö sijaitsevat Jyväskylässä.

Johtamisjärjestelmäkeskus on pääesikunnan alainen laitos ja sillä on tätä nykyä noin 600 työntekijää kaikkiaan 19 toimipisteessä.

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan osa työntekijöistä on Puolustusvoimien omaa väkeä, mutta kyberosastoon palkataan myös uusia tietotekniikkaosaajia ja tietoturva-alan ammattilaisia siviilimaailmasta.

Yksikön budjettia Puolustusvoimat ei kerro julkisuuteen. Lindbergin mukaan rahaa ei siirretä kyberpuolustukseen muista puolustushaaroista – ainakaan vielä nyt.

– Katsomme tietysti kybertulevaisuutta ja jos se edellyttää resurssien siirtoa, niin teemme sen.

Hanketta on valmisteltu jo pidemmän aikaa osana eri hallinnonaloja koskevaa Suomen kyberturvallisuusstrategiaa.

Valtiovalta on asettanut kunnianhimoisen tavoitteen, jonka mukaan Suomen pitäisi olla vuonna 2016 maailmanlaajuinen edelläkävijä kyberuhkiin varautumisessa.

"Informaatiosota on globaalia"

Lindberg otti Yle Uutisten haastattelussa kantaa myös vilkkaana käyvään keskusteluun Venäjän harjoittamasta informaatiosodasta Ukrainan sodan aikana.

Esimerkiksi puolustusministeri Carl Haglund (r.) on sanonut, että Venäjä käy aktiivista informaatiosotaa. Haglundin mukaan informaatiovaikuttaminen näkyy Suomessa muun muassa väärien tietojen levittämisenä verkon keskusteluketjuissa.

Puolustusvoimain komentaja huomauttaa, että informaatiosota ei kohdistu yksinomaan Suomeen.

– Informaatiosodankäynti joka liittyy esimerkiksi Ukrainan operaatioon, on luonteeltaan globaalia. Siinä vaikutetaan puolin ja toisin mediaan eri kielillä. En koe, että tässä olisi puolustusvoimat ollut mikään erityinen kohde.

Lindberg on itsekin aktiivinen Twitter-viestipalvelun käyttäjä. Hän ei ota kantaa kysymykseen, onko hän itse joutunut esimerkiksi Venäjän valtiojohdon poliittisia tavoitteita tukevan verkkotrollauksen kohteeksi.

Lindbergin mielestä Puolustusvoimien rooli on oikaista tarvittaessa julkisuudessa esitettyjä virheellisiä tietoja tai uutisia. Ympärivuorokautiseen somepartiointiin asevoimilla ei ole mahdollisuutta.

– Sosiaalisen median volyymi on niin valtava, että en usko kenelläkään olevan eväitä sitä kattavasti seurata. Antaa kaikkien kukkien kukkia on internetin toimintatapa. Kritiikin pitää olla vastaanottajan puolella, Lindberg sanoo.