1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Rahapeliongelmia tunnistetaan nyt myös sossun luukulla

Kokkolassa sosiaalityöntekijät huomasivat, että toimeentuloa hakevien peliongelma paljastuu usein vasta, kun tilanne on jo kärjistynyt: vuokria rästissä ja laskuja maksamatta. Työntekijät halusivat tunnistaa ongelmat ajoissa ja tarjota veloissa kamppailevalle myös keskusteluapua.

Kuva: Yle

Asiakkaiden rahaongelmista huolestuneet sosiaalityöntekijät kehittivät Kokkolassa uuden työtavan. Koulutusta lähtivät vetämään Valtakunnallisen rahapelihaitat -kuntatuen, Kokkolan Päihdekeskus Portin ja Pelipilotin väki.

Nyt työntekijät ovat kouluttautuneet asiakkaiden rahapeliongelmien tunnistamiseen ja vaikean asian purkamiseen puhumalla.

Uusi toimintamalli esitellään kampanjaviikolla, jolloin asiakkaille jaetaan ongelmien kartoituslomakkeita ja puhutaan aiheesta. Kyselyllä luodataan sitä, onko rahapeleistä koitunut ihmiselle ahdistusta, taloudellisia ongelmia, salailua tai jopa terveysongelmia.

Sosiaalityöntekijä Maria Paananen on kohdannut rahapelien kanssa kamppailevia usein.

– Siihen törmää työssä ihan viikoittain, kun näkee tukea hakevien tiliotteita. Siitä tämä kaikki sai alkunsakin, kun huomattiin vaikeuksien laajuus, Paananen kommentoi.

Usein rahapelaaminen on yhtenä ongelmana muiden joukossa eli työttömyyden, velkojen ja sairauden kanssa.

Helpotus, jos huomataan

Tunnistamisen oppeja ovat saaneet Kokkolassa ja Vaasassa sosiaalityöntekijät, etuuskäsittelijät ja sosiaaliohjaajatkin.

– Meidän työ olisi sitä tunnistamista, puhumaan houkuttelemista ja eteenpäin ohjaamista. Voidaan lähteä vaikka ensimmäiselle käynnille peliongelmaisia hoitavaan Päihdekeskus Porttiin mukaan, Paananen kommentoi.

Se voi olla asiakkaalle helpotuskin, että asia otetaan puheeksi.

sosiaalityöntekijä Maria Paananen

Vaikka sosiaalityöntekijälle vaikeista asioista puhuminen on melko arkipäivää, silti rahapeliongelma saattaa olla ihmiselle hävettävä ja herkkä asia.

– Tilanneherkkyyttä siinä tarvitaan. Se voi olla asiakkaalle helpotuskin, että asia otetaan puheeksi.

Käytäntö on laatuaan ensimmäinen Suomessa. Kun kampanjaviikosta saadaan kokemuksia, voidaan mallin laajentamista pohtia. Työtavan on ajateltu sopivan myös ehkä työterveyteen, koulumaailmaan tai terveyskeskuksiin.

Rahapeliongelmat koskettavat Suomessa välillisesti noin 900 000 ihmistä. Ongelmallisesti pelaavia on reilut 100 000, mutta se heijastuu aina myös läheisiin.