Xinhua: Uiguuriprofessorin elinkautisen syynä yliopistoluento

Ilman Tohtin tuomiota pidetään jopa Kiinan oloissa ankarana.

Ulkomaat

Kiinan virallinen media on kertonut yksityiskohtia elinkautisen vankeustuomion saaneen uiguuritaustaisen taloustieteen professorin Ilman Tohtin tuomiosta. Tohti tuomittiin tiistaina separatismista toimittajilta ja tarkkailijoilta suljetussa oikeudenkäynnissä.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan tuomio perustui osin Tohtin yliopistossa esittämiin puheisiin. Oikeussalissa esitettiin nauhoituksia luennolta, jossa Tohti sanoi muun muassa seuraavasti: ”Kuuluuko Xinjiang han-kiinalaisille? Ei, se kuului ensin uiguureille ja Keski-Aasian kansoille.”

Valtionsyyttäjän mukaan Tohti lietsoi näin separatismia ja yllytti uiguureja liittymään Kiinan keskushallinnon vastaiseen kapinaan. Tohti on kiistänyt kannattavansa separatismia ja sanonut Kiinan perustuslain takaavan hänelle sanomisen vapauden.

Asianajaja valittaa tuomiolaitoksen toiminnasta

Xinjiang on Kiinan luoteisin maakunta, jonka väestöstä enemmistö oli aiemmin islamilaisia uiguureja, mutta etenkin 2000-luvulla maakuntaa on asutettu han-kiinalaisilla. Uiguurien mukaan han-kiinalaiset hyötyvät alueen luonnonrikkauksista paikallisten kustannuksella.

Tohtin asianajaja Li Fangping sanoo, että todistusaineiston julkistaminen ennen kuin Tohti on saanut valittaa tuomiostaan on laitonta. Tohtin tuomiota pidetään jopa Kiinan oloissa ankarana.

Yhdysvallat ja Euroopan Unioni ovat tuominneet Tohtin kohtelun ja vaatineet hänen vapauttamistaan. EU:n edustajia ei päästetty seuraamaan oikeudenkäyntiä.

Sanasota EU:n ja Kiinan välillä tuomiosta

Kiinan EU-edustusto puolestaan on arvostellut kovin sanoin EU:ta Kiinan oikeuslaitoksen suvereenisuuteen puuttumisesta. EU puhuu Tohtista ”arvostettuna akateemikkona”, mutta tämä ”arvostettu akateemikko” on rikollinen, joka on avoimesti tukenut väkivaltaa ja etnistä vihaa, Kiinan EU-komissio jyrähtää lausunnossaan.

Torstaina myös etnisten asioiden viraston varajohtaja Luo Liming puolusti tuomiota ja sanoi Tohtin rikkoneen lakia ja kiisti, että Tohtin toiminnassa olisi kyse ole vähemmistöjen oikeuksien puolustamisesta.

Ilham Tohti on arvostellut Kiinan reaktiota uiguurien tekemiin väkivaltaisuuksiin, joissa on kuollut jo ainakin 200 ihmistä. Häntä pidetään kuitenkin maltillisena akateemikkona, joka pyrki rakentamaan myös vuoropuhelua uiguurien ja Kiinan keskushallinnon välille. Ennen pidätystään tammikuussa hän oli taloustieteen professorina Pekingin Minzu-yliopistossa.

Kiinan oikeuslaitos on kommunistisen puolueen hallinnassa ja valituksia tuomioista harvoin hyväksytään.