Ikävä yllätys neuvolassa – polttavaa vettä kylmästä hanasta

Porilaisen neuvolan vessassa asioinut äiti koki ikävän yllätyksen, kun käsisuihku päästi tulikuumaa vettä, vaikka se oli väännetty kylmälle puolelle. Myös monet muut asiakkaat ovat valittaneet polttavasta vedestä. Perusturvakeskuksen kiinteistöpäällikön mukaan ongelma on harvinainen.

lastenneuvolat
neuvola

Porilaisessa neuvolassa muutamat asiakkaat ovat polttaneet näppinsä ja muitakin ruumiinosia vessassa asioidessaan. Vaikka hana on käännetty kylmälle puolelle, on vesi ollut tulikuumaa.

– Tämä on aika mystinen juttu. Verkostossa oli takaiskuventtiili hajonnut ja sen takia lämmintä vettä pääsi sekoittumaan kylmän veden verkostoon. Ongelma on nyt kuitenkin korjattu, kertoo kiinteistöpäällikko Kari-Matti Haapala perusturvakeskuksesta.

Tämä on aika mystinen juttu. Verkostossa oli takaiskuventtiili hajonnut ja sen takia lämmintä vettä pääsi sekoittumaan kylmän veden verkostoon.

Kari-Matti Haapala

Vanhojen rakennusten peruskorjausten yhteydessä uusia vesijohtoja yhdistetään vanhaan verkostoon. Tämä voi mahdollistaa eri lämpöisten vesien sekoittumisen.

– Kaupunginsairaala on vanhahko rakennus. Vanhimmat osat on rakennettu 1800-luvun loppupuolella. Rakennusta on peruskorjattu useampaan kertaan ja silloin vesijohdoissa joudutaan liittymään vanhempaan verkoston osaan.

Harvinainen vika

Neuvolarakennuksessa käytetään kosketusvapaita hanoja veden säästämiseksi. Näissä hanoissa veden virtaama-aika hanan läpi on lyhyt.

– Isossa talossa etäisyydet putkistossa ovat pitkät ja silloin se tarkoittaa sitä, että vettä pitää juoksuttaa kauan ennen kuin sieltä tulee kylmää vettä. Se saattaa olla yksi syy, miksi tuntuu siltä, että hanasta tulee vain lämmintä vettä, Kari-Matti Haapala sanoo.

Kari-Matti Haapala ei ole ennen törmännyt ongelmaan, jossa hanasta tulee kuumaa vettä, vaikka se olisi käännetty kylmälle puolelle.

– Olen urallani ensimmäistä kertaa tällaisen vian edessä eli harvinaisesta tapauksesta on kyse.