Dadaisti-taiteilija kieltäytyy selkokielestä: "Tekee väkivaltaa taiteelle"

Taiteesta keskustelevat käyttävät usein hyvin monimutkaista kieltä. Taidenäyttelyitä saatetaan markkinoida hyvin vaikeaselkoisilla tiedotteilla ja esitteillä. Vaarana on, että se karkottaa tavalliset ihmiset, jotka eivät sitten uskaltaudu näyttelyyn.

Kuva: Jari Laasanen/ Yle

Huomio kohdistuu mystiseen, metafyysiseen ja haaveelliseen tunnelmakuvaukseen sekä mielikuvitusaiheisiin. Näkyvä maailma on todellinen vain siinä, miten se heijastaa ikuista ja pysyvää todellisuutta näkyvän dadana.

Näin kuvaillaan perjantaina Porin taidemuseossa avautunutta dadaistista näyttelyä. Kuvailu on tavalliselle pulliaiselle hyvin vaikeaselkoista. Taiteilijan mielestä taiteesta ei voida puhua yksinkertaisella kielellä latistamatta sitä.

– Monimutkaisen asian paketoiminen kiteytyneeseen ja ymmärrettävään muotoon tekee väkivaltaa taiteelle, sanoo Jussi Matilainen Taiteilijaseura T.E.H.D.A.S. ry:stä.

Tekstin tarkoituksena provosoida

Taiteellinen prosessi ei ole Matilaisen mukaan puserrettavissa selkeään ja kaikkien ymmärrettävissä olevaan muotoon. Hänen mukaansa tämä ei silti tarkoita, etteikö taidenäyttelyyn haluttaisi ihmisiä, jotka eivät pysty taiteellista kieltä ymmärtämään.

Tekstin pitäisi herättää kysymyksiä, eikä antaa valmiita vastauksia.

Taiteilija Jussi Matilainen

– Taidetta avaa parhaiten toinen taideteos. Näkisin tämän tekstin rinnakkaistaideteoksena, joka pyrkii valmistamaan paikalle saapuvia oikeaan tunnelmaan, Jussi Matilainen avaa.

Taidenäyttelyn tiedotteen ei ole tarkoitus kertoa konkreettisesti kävijälle, mitä hän tulee näkemään siellä. Liian yksinkertaistettu tekstikuvaus taidenäyttelystä latistaa monimutkaista asiaa. Jos tiedote tai esite herättää tunteita, se on hyvä asia. Uusia taiteen ystäviä ei haluta karkottaa vaikeaselkoisella tekstillä, vaan provosoida heidät tulemaan näyttelyyn.

– Tekstin pitäisi herättää kysymyksiä, eikä antaa valmiita vastauksia. Taiteilijat provosoivat ja heittävät ajatuksia ilmaan. Toivoisin, että teksti saa lukijan aktivoitumaan ja etsimään vastauksia, Jussi Matilainen sanoo.