1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumausainerikokset

Vaalan huumausainerikokset tuplaantuneet puolessa vuodessa

Poliisiammattikorkeakoulun tilastojen mukaan Vaalassa on kirjattu tammi–elokuussa 15 huumausainerikosta enemmän kuin koko viime vuonna. Niitä on tilastoitu tavallista enemmän Pelson vankilassa.

Kuva: Etienne Ansotte / EPA

Vaalassa huumausainerikoksia on ilmoitettu kuluvan vuoden aikana 31 kappaletta. Tämä tarkoittaa 14,6 huumausainerikosta tuhatta asukasta kohden. Viime vuoden aikana rikoksia kirjattiin 16 eli 4,9 kappaletta tuhatta asukasta kohden. Vuoden 2013 tammi–helmikuussa luku oli 1,8 huumerikosta tuhatta asukasta kohden.

– 99 prosenttia Vaalan huumausainerikoksista tehdään Pelson vankilassa, minne yritetään tavalla tai toisella kuljettaa huumausaineita vangeille. Täysin selvää syytä tilastoluvun kasvuun en osaa sanoa, mutta kenties vankilassa valvonta on tehostunut, kertoo vanhempi konstaapeli Ilkka Riippa Muhoksen poliisiasemalta.

Huumausaineita toki löytyy muualtakin Vaalasta, mutta niihin liittyvien rikoksien määrä ei ole juurikaan muuttunut puoleen tai toiseen.

Myös Suomussalmella huumausainerikosten määrä on kasvanut huimasti viime vuodesta. Tammi–elokuussa niitä tapahtui 3,5 kappaletta tuhatta asukasta kohden, kun viime vuonna vastaavana aikana luku oli 0,6. Kaikkiaan vuonna 2013 Suomussalmella tehtiin 1,5 huumausainerikosta tuhatta asukasta kohden.

Poliisiammattikorkeakoulun huumausainerikostilastoon lasketaan mukaan muun muassa huumausaineen käyttörikokset, huumausainerikokset sekä törkeät huumausainerikokset.

Kajaanissa tilanne lähes ennallaan

Kajaanissa huumausainerikoksia suhteutettuna väkilukuun on tehty alkuvuodesta hiukan enemmän kuin viime vuoden tammi–elokuussa. Elokuuhun mennessä rikoksia tehtiin 3,4 kappaletta tuhatta asukasta kohden. Vastaava luku vuodelta 2013 on 2,7. Viime vuonna huumerikoksia ilmoitettiin kaikkiaan 3,8 kappaletta tuhatta asukasta kohden.

Silmiin pistävää muutosta ei ole tapahtunut, mutta toki huumausaineet ovat yleisiä Kainuussa.

Seppo Leinonen

– Silmiin pistävää muutosta ei ole tapahtunut, mutta toki huumausaineet ovat yleisiä Kainuussa. Huumausainerikostilastoissa on syytä ottaa huomioon, että lukumäärät riippuvat pitkälti siitä, kuinka paljon poliisi pystyy panostamaan näihin rikoksiin. Ja tässä vaiheessa vuotta on vielä vaikea lähteä analysoimaan, täytyy odottaa kunnes saamme koko vuoden luvun, rikosylikomissario Seppo Leinonen Kajaanin poliisiasemalta kertoo.

Tilastoihin vaikuttaa myös isompien juttujen tutkinnan valmistuminen, jotka usein aiheuttavat nousuja huumausainerikostilastoissa.

Huumausainerikokset lisääntyneet koko Suomessa

Hyrysalmelta ja Ristijärveltä ei ole tullut ilmi ainuttakaan huumausainerikosta tämän vuoden elokuuhun mennessä. Sotkamossa, Puolangalla ja Kuhmossa on tilastoitu 1,0 tai sen alle huumausainerikosta tuhatta asukasta kohden. Paltamossa luku on 3,3.

Isoista kaupungeista muun muassa Rovaniemellä, Oulussa ja Kuopiossa tammi–elokuussa tehtiin enemmän huumausainerikoksia suhteutettuna väkilukuun kuin Kajaanissa.

Koko Kainuussa huumausainerikoksia on tammi–elokuussa tehty 2,9 kappaletta tuhatta asukasta kohden kun viime vuoden vastaava luku oli 1,7. Koko viime vuonna Kainuussa ilmoitettiin 2,5 huumausainerikosta tuhatta asukasta kohden. Maakunnista esimerkiksi Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla alkuvuonna huumausainerikoksia on tehty suhteutettuna väkimäärään enemmän kuin Kainuussa.

Suomessa ilmoitettiin tammi–elokuussa enemmän huumausainerikoksia kuin vuonna 2013 vastaavaan aikaan.