1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Hallitus ei anna jatkoaikaa TVO:n ydinvoimaluvalle – äänestystulos 10-3

Päätöstä vastaan äänestivät SDP:n Antti Rinne, Lauri Ihalainen ja Krista Kiuru.

Jan Vapaavuori.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kertoi hallituksen ydinvoimapäätöksestä.

Hallitus ei anna jatkoaikaa Teollisuuden Voiman ydinvoimaluvalle. Se päätti asiasta istunnossaan torstaina. Hallitus äänesti asiasta, ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) esitys voitti äänin 10-3. Sitä vastaan äänestivät SDP:n Antti Rinne, Lauri Ihalainen ja Krista Kiuru.

TVO oli hakenut lisäaikaa Olkiluoto 4-laitoksen rakentamiseen. Sen tulee voimassaolevan periaatepäätöksen mukaan toimittaa laitoksen rakentamislupahakemus ensi vuoden kesäkuun loppuun mennessä, tai muutoin periaatepäätös raukeaa.

Jatkoaikaa ei myönnetty, koska hallituksen mukaan on mahdotonta luotettavasti arvioida, etenisikö hanke uudessakaan määräajassa. Se viittasi kannassaan siihen, että myös Olkiluoto 3 -hankkeeseen liittyy epävarmuuksia. Lisäksi hallitus katsoi, ettei TVO:n hallitus ole ilmoittanut sitoutuvansa investointiin.

Vapaavuori: Puolueiden väleihin ei jää säröjä

Asia oli hallituksen käsittelyssä jo viikko sitten, mutta silloin valtiovarainministeri Rinne otti sen pöydälle. Hän on toivonut, että TVO:n ja Fennovoiman luvat käsiteltäisiin samanarvoisesti eduskunnassa. Hallitus päätti viime viikolla puoltaa Fennovoiman ydinvoimaluvan muuttamista.

Elinkeinoministeri Vapaavuori ei usko, että poikkeuksellisen paljon poliittista vääntöä aiheuttaneesta tapauksesta jäisi säröjä kokoomuksen ja SDP:n väleihin. Vapaavuori huomautti, että SDP:n ministereistä Piia Viitanen äänesti luvan hylkäämisen puolesta, ja samoin olisivat saattaneet tehdä istunnosta pois olleet Susanna Huovinen ja Erkki Tuomioja.  

- En minä usko, että yksittäisestä asiasta sen kummempaa säröä jää, Vapaavuori vakuutti.