Lapin joulumatkailu odottaa taas nousua

Britanniasta odotetaan viime vuotista enemmän joulumatkailijoita Lappiin. Joulumatkailu Isosta-Britanniasta Lappiin romahti viisi vuotta sitten taantuman myötä. Sen jälkeen brittien talous on parantunut ja heillä on taas varaa matkustaa.

talous
Joulupukki ja pikkuontut niliaitan vieressä.
Joulupukki saa taas monet brittiläiset tulemaan Lappiin.visitrovaniemi.fi

– Punta on vahvistunut suhteessa euroon ja myös Englannin talous on parantunut, Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta sanoo.

– Britanniassa talous on saatu kuntoon eikä ihmisten tarvitse siellä miettiä enää, että lomamatkainvestointi on pois ruokapöydästä, Pohjoismaiden suurimman ohjelmapalveluyrityksen, Lapin Safarien markkinointijohtaja Rauno Posio säestää.

Posio perustaa tietonsa Ison-Britannian matkanjärjestäjien myyntilukuihin. Lapin Safareilla on Britanniassa noin kymmenen matkanjärjestäjää, jotka myyvät joulumatkoja Lappiin.

– Matkanjärjestäjät ovat reippaasti edellä viime vuoden myyntejä. Pari matkanjärjestäjää on varannut jopa lisäkoneille kapasiteettia.

Romahduksesta kasvuun

Lapin joulumatkailu oli pitkään pitkälti Britanniasta lennätettyjen turistien varassa. Tilauslennot ovat lennättäneet tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä saarivaltakunnasta Lappiin, lyhimmillään jopa yhdeksi päiväksi katsomaan lunta, joulupukkia ja poroja. Kansainvälinen taantuma iski kuitenkin pahasti Lapin joulumatkailuun.

– Se romahti joulukuussa 2009 lähes puoleen edellisestä joulukuusta. Ensi joulukuu on jo kolmas, kun on tullut kasvua edelliseen. Nyt ollaan jo hyvässä tasossa, Posio sanoo.

Posion mukaan noin puolet Lapin Safareiden joulukuun asiakkaista on brittejä. Hänen mukaansa myös espanjalaisten joulumatkailun odotetaan kasvavan Lapissa ensi kaudella.

Venäläisiä tulossa vähemmän

Mutta miten on venäläisten laita? Venäläiset ovat olleet tuttu näky Lapissa vuodenvaihteessa. Miten venäläismatkailun käy Lapissa nyt, kun Suomi on mukana kauppasodassa Venäjää vastaan?

– Venäläiset kuluttajat ostavat uudenvuoden matkansa vasta loka-marraskuussa tai joulukuun alussa. Tiedämme, että siellä on kysyntää, mutta suurten matkanjärjestäjien konkurssien takia jakelutie on poikki. Joiltakin alueilta olen kuullut, että nettikauppa käy hyvin Venäjälle, Posio toteaa.

Posio arvioi, että venäläismatkaijoiden määrä vähenee, mutta toisaalta heidän osuutensa kaikista Lapin matkailijavirroista on melko pieni.

Lapin suurin hotelliketju Lapland Hotels odottaa kohtalaisen hyvää joulusesonkia. Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta sanoo, että varauksia näyttää tulevan suunnilleen yhtä paljon kuin viime joulukuussa, jolloin varauksia oli hyvin. Yli 80 prosenttia Lapland Hotelsin joulukuun asiakkaista tulee ulkomailta.

Lapland Hotelsilta ja Lapin Safareilta kerrotaan, että Lapin joulumatkailu on jo nyt noussut taantumaa edeltäviin lukemiin. Joulun viettäjien kansallisuuskirjo on nyt monipuolisempaa kuin takavuosina. Nyt Lapin joulun taikaa ihmettelevät muutkin kuin britit: esimerkiksi ranskalaiset, espanjalaiset, hollantilaiset ja japanilaiset.