Hyppää sisältöön

Kuopiossa kokeillaan robottieläinterapiaa muistisairaiden hoidossa

Paro-hyljerobotti alkaa vierailla Kuopion vanhuspalvelun yksiköissä tukemassa muistisairaiden viriketoimintaa. Robotti reagoi ärsykkeisiin kuten kosketukseen ja herättelee näin ihmistä vuorovaikutukseen ja kontaktin ottamiseen.

Robotteja käytetään muun muassa vanhusten hoidossa. Kerttu Lehtosen sylissä on Lumi Pörri-Karsu niminen robottihylje Kuva: Juha Kivioja / Yle

Muistisairaiden hoidossa kokeillaan robottieläinterapiaa Kuopion vanhuspalveluissa. Sylikokoinen, kolmekiloinen hyljerobotti aktivoi muistisairaita ja antaa virikkeitä, mikä vastaa eläinterapiaa. Se voi myös rauhoittaa, rentouttaa tai lievittää ahdistuneisuuden tunnetta.

Hylje toimii kuin kehittynyt robottilelu, joka reagoi ärsykkeisiin. Paro-hylje tunnistaa muun muassa vuorokaudenajan, valaistuksen vaihtelun, oman asentonsa, silityksen, koskettelun sekä puheen ja voi oppia tunnistamaan oman nimensä.

Muistisairas voi jutella hylkeelle ja hyväillä sitä. Robottihylje voi synnyttää muistisairaissa voimakkaitakin tunteita. Tunteen ilmaisu voi olla edistystä, jos muistisairas ei ole kyennyt pitkään aikaan tuottamaan mielekästä puhetta tai liikettä.

Paro-hyljettä on jo testattu todellisissa asiakastilanteissa.  Hylkeestä saatiin myönteisiä kokemuksia ja niiden perusteella kaupunki päätti hankkia sen vanhustyöhön lahjoitetuilla varoilla. Kokeilu kestää tämän vuoden loppuun, jonka jälkeen käyttökokemuksia arvioidaan mahdollisten vastaavien hankintojen varalta.

.
.