Hollannissa pelätään jihadisti-iskua – sotilailta kielletään univormut julkisessa liikenteessä

Hollanti on ilmoittanut osallistuvansa Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskuihin ääri-islamilaista Isisiä vastaan. Tiistaina hollantilaisjihadisti kehotti toimiin Hollantia vastaan.

Ulkomaat

Hollanti kehottaa sotilaita olemaan käyttämättä univormua liikkuessaan julkisilla liikennevälineillä, kertoo puolustusministeriön edustaja Marloes Visser uutistoimisto AFP:lle.

Visserin mukaan määräys annettiin keskiviikkoiltana. Hän sanoo Hollannin tarkkailleen aiemmin tällä viikolla annettuja lausuntoja, mutta ei kerro yksityiskohtia.

Tiistaina Syyriassa oleva hollantilainen jihadisti kehotti toimiin Hollantia vastaan, koska maa tukee Yhdysvaltain johtaman liittouman iskuja ääri-islamilaista Isis-järjestöä vastaan. Jihadisti on liittynyt terroristiverkosto al-Qaidaan kytköksissä olevaan al-Nusran rintamaan, kertoo Hollannin yleisradioyhtiö NOS.

Keskiviikkona Hollannin hallitus ilmoitti, että maa osallistuu Yhdysvaltain johtamiin ilmaiskuihin Isisiä vastaan kuudella F-16-hävittäjällä.

Hollantilaiset puolustusalan asiantuntijat ovat varoittaneet, että ilmoitus saattaa lisätä turvallisuusuhkaa etenkin julkisilla paikoilla.

Visserin mukaan kehotus olla käyttämättä sotilasunivormuja ei liity hävittäjäpäätöksen.

Terrorisminvastaista toimintaa johtava Dick Schoof sanoo, että kehotus annettiin varotoimena. Näin ei kiinnitetä niiden ihmisten huomiota, jotka voisivat pitää heitä hyökkäyksen kohteina, hän toteaa NOS:lle.

Visserin mukaan univormussa työskentelevä ja julkisia liikennevälineitä käyttävä sotilashenkilöstö vaihtaa vastedes vaatteita työpaikalla.

Lähteet: AFP