Poliisin uusi lamautusase taltuttaa jopa 70 metrin päästä – video

Oulun poliisilaitos on saanut koekäyttöön lamautuslaitteen, joka muistuttaa konepistoolia. Laitetta on toistaiseksi käytetty Suomessa vain muutamia kertoja.

Kotimaa
Poliisin uusi lamautusase muistuttaa värikuula-asetta sekä ulkonäöltään että toimintaperiaatteeltaan, mutta sen teho on suurempi.
Poliisin uusi lamautinlaite muistuttaa värikuula-asetta sekä ulkonäöltään että toimintaperiaatteeltaan, mutta sen teho on suurempi.

Uusi FN 303 -lamautuslaite, viralliselta nimeltään paineilmatoiminen projektiililaukaisin, on tarkoitettu uhkaavasti käyttäytyvien henkilöiden taltuttamiseen. Laitteen etu on, että tehostaan huolimatta sen osuma ei todennäköisesti aiheuta vakavia vammoja.

Poliisilla on jo aiemmin ollut käytössään sähkötoiminen etälamautin. Uudella hieman konepistoolia muistuttavalla välineellä on yksi etu puolellaan.

– Sillä pystytään jatkamaan käyttöetäisyyttä. Samalla lisätään työturvallisuutta, toteaa komisario Mika Lauri Oulun poliisilaitokselta.

Kuin suuri värikuula-ase

Lamautusase muistuttaa värikuula-asetta sekä ulkonäöltään että toimintaperiaatteeltaan, mutta sen teho on suurempi ja osuma tuskallisempi. Puukonheiluttajat ovat poliisille tuttuja, mutta myös eläimet aiheuttavat josku poliisille vaarallisia tilanteita.

– Häirikköhirviä on hankala häätää pihoilta, siihenkin tätä voisi käyttää, miettii komisario Lauri.

Aiemmin lamautuslaite on kokeiltu Helsingin ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksilla. Kokeiluista saatavien tietojen perusteella päätetään, otetaanko laite Suomessa laajemmin käyttöön.