1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Ympäristöterveydenhuolto tutki: Syötävät siemenet melko hyvälaatuisia

Kuopiossa tutkittiin 20 näytettä, joista suurin osa oli siemeniä. Siemenet olivat enimmäkseen hyvälaatuisia, mutta joukossa oli joitakin tuotteita, jotka sisälsivät hometta. Yhdestä näytteestä löytyi myös kolibakteeria.

Kuopiossa myytävien, syötävien siementen laatu on pääasiassa hyvä. Kuopion kaupungin ympäristöterveydenhuolto tutki kesän aikana pakkaamattomien siementen, leseiden, itujen ja kuivattujen marjojen mikrobiologista laatua eli sitä, oliko tuotteissa bakteereja tai homeita.

Kuopiolaisista myymälöistä ja ravintoloista otettiin kaikkiaan 20 näytettä, josta suurin osa oli erilaisia siemeniä. 20 näytteestä 17 oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä.

Laadultaan välttäviä näytteistä oli kolme. Niiden laatua alensivat homeet ja yhdestä näytteestä löytyi kolityyppistä bakteeria.

Viranomaiset voivat puuttua tuotteiden myyntiin vain, jos laatu todetaan huonoksi. Tutkimus tehtiin, koska viime vuonna kaupungin ruokamyrkytystapauksissa oli viitteitä siitä, että ne saattoivat johtua esimerkiksi siemenistä.

Tutkimus ei kerro kovin laajasti irtomyyntituotteiden laadusta, sillä näytteiden määrä oli melko pieni.