Torniossa rakennetaan rumpuja käsityönä

Rumpujen rakentaminen on Suomessa vielä suhteellisen harvinaista. Oululaiset Ali ja Suvi Buckman aloittivat rumpujen rakentamisen noin neljä vuotta sitten. AMB-merkkisiä rumpusettejä on myyty kymmenkunta, lähinnä ammattirumpaleille.

musiikki
Käsityönä tehtyjä AMB-rumpuja
Risto Koskinen / Yle

Oululainen Ali Buckman alkoi rakentaa rumpuja, koska myynnissä olevien käsityönä tehtyjen rumpujen hinta oli hänen mielestään tolkuttoman korkea. Ensimmäiset rumpunsa hän rakensi neljä vuotta sitten.

– Vaimo on rumpali ja rummunsoiton opettaja. Ensimmäinen rumpu oli hänelle syntymäpäivälahja. Ensimmäisen setin tein Lappian rummunsoiton opettajalle, joka halusi omilla mitoilla tehdyt rummut, Ali kertoo.

Hyvä rumpu syntyy muun muassa laadukkaista raaka-aineista.

– Sointiin vaikuttaa moni asia, kuten rungon vahvuus ja se, miten päin syyt menevät vanerissa. Tärkein juttu on kuitenkin se, että rummun pää on tasainen jotta kalvo asettuu siihen kunnolla. Jos kalvo ei asetu kunnolla ei rumpua saa viritettyä, Ali sanoo.

Vaimo taiteilee maalauksia

Nykyään Ali valmistaa rumpuja yhdessä vaimonsa rumpali Suvi Buckmanin kanssa Torniossa sijaitsevassa työtilassa. Ali nikkaroi puutyöt ja Suvi taiteilee rumpujen maalipinnat.

– Maalaan jotain itsekin, mutta Suvi maalaa kun tarvitaan oikeata piirtämistä ja taitoa, Ali hymyilee.

Tähän mennessä AMB-merkkisiä, koivusta valmistettuja, rumpusettejä on myyty kymmenkunta ja muutamia on parhaillaan työn alla. Käsityönä tehtyjä rumpuja käyttävät lähinnä suomalaiset ammattirumpalit.

– Nyt toimintaa on markkinoitu lähinnä suusta suulle-menetelmällä, mutta jatkossa tarkoitus on panostaa tuotteiden markkinointiin entistä enemmän.

AMB-setin hinta riippuu paljon maalauksesta. Perussetin eli kahden tomin, virvelin ja basarin hintahaarukkka alkaa 2 500 eurosta.