Porošenko: Sodan vaarallisin vaihe ohi

Porošenko esitti arvionsa selostaessaan suunnitelmiaan maan uudistamiseksi.

Ulkomaat
Petro Porošenko.
Ukrainan presidentti Petro Porošenko.Olivier Douliery / EPA

Ukrainan presidentin Petro Porošenko uskoo, että rauhansopimus Venäjä-mielisten separatistien kanssa toimii ja konfliktin vaarallisin vaihe on ohi.

Porošenko kertoi tiedotustilaisuudessan myös, että hän tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin kolmen viikon kuluessa monenkeskisessä tapaamisessa.

Porošenkon mukaan Ukraina ja muu maailma eivät tunnusta separatistien marraskuuksi suunnittelemia vaaleja, ja hän toivoo, ettei Venäjäkään niitä tunnusta.

Ukrainan hallitus on ehdottanut paikallisvaalien järjestämistä joulukuussa, mutta separatistit ovat sanoneet aikovansa järjestää marraskuussa omat vaalinsa ilman hallituksen sekaantumista niihin.

Ukrainaa uudistetaan EU-kelpoiseksi

Porošenko selosti tilaisuudessa suunnitelmiaan Ukrainan uudistamiseksi. Hänen mukaansa keskeisiä tavoitteita ovat muun muassa korruption kitkeminen sekä vallan hajauttaminen.

Lisäksi verojärjestelmää on uudistettava, samoin poliisi- ja turvallisuuselimiä, ja energiaomavaraisuutta on lisättävä.

Porošenkon mukaan kunnianhimoisten suunnitelmien tavoitteena on saavuttaa eurooppalainen elintaso ja hakea vuonna 2020 EU:n jäsenyyttä.

Hänen mukaansa ainoa vaihtoehto uudistuksille on jääminen yksin Venäjän kanssa.

Hän toivoo, että lokakuun lopun parlamenttivaalit tuovat parlamenttiin uudistusmielisen enemmistön.

Ukraina allekirjoitti kuun puolivälissä assosiaatiosopimuksen EU:n kanssa. Vapaakauppasopimuksen solmimista lykättiin tammikuuhun 2016 Venäjän vaatimuksesta.

Lähteet: Reuters, AFP