Keski-Suomen ja Puolan yritykset etsivät kasvua yhteistyöstä

Keskisuomalaisten ja puolalaisten yritysten välille viritellään yhteistyötä. Ensi alkuun yhteistyötä on tarkoitus tehdä metalli-, ICT- ja energia-alalla.

Puola
Bioenergian tutkimuskeskus Jyväskylässä.
Yle

Etelä-Puolassa sijaitsevan Świętokrzyskien maakunnan edustajat tutustuvat tällä viikolla keskisuomalaisiin yrityksiin Jyväskylässä ja Äänekoskella. Kolmipäiväisen vierailun tavoitteena on luoda pohjaa yritysten väliselle yhteistyölle metalli-, ICT- ja energia-alalla.

Puola on aika monelle vielä vieras kohdemaa ja varmaankin sen takia kiinnostuneita yrityksiä on kasassa vasta muutama.

Anu Tokila

– Yhteistyö avaa alasta riippuen erilaisia mahdollisuuksia. Metallialalla olisi alihankintamahdollisuuksia, ICT:n saralla potentiaalisin yhteistyön muoto olisi tutkimusyhteistyö ja energiasektorilla kyse olisi pääasiassa vientitoiminnasta eli vietäisiin Puolaan esimerkiksi energiaa säästävän rakentamisen tai bioenergian osaamista, kertoo koulutuksen kehittämispäällikkö Anu Tokila Keski-Suomen liitosta.

Yksitoista puolalaisyritystä on jo kertonut olevansa kiinnostunut laajentamaan liiketoimintaansa Keski-Suomeen. Maakunnassa kiinnostus on herännyt hitaammin.

– Puola on aika monelle vielä vieras kohdemaa ja varmaankin sen takia kiinnostuneita yrityksiä on kasassa vasta muutama. Yhteistyötarjous on kuitenkin otettu hyvin positiivisesti vastaan, mutta tietenkin se konkretia hahmottuu tässä hiljalleen syksyn ja ensi kevään kuluessa, Tokala kertoo.

Suunnitelmia on tarkoitus viedä käytäntöön nopeasti: puolalaisyritykset tulevat tutustumaan Keski-Suomen kumppaneihin ensimmäisen kerran marraskuussa, ja keskisuomalaisyritysten lähtevät vastavierailulle vuoden vaihteen jälkeen.