1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

LittFestin pitkä historia auttaa saamaan kirjailijavieraita tapahtumaan

Kirjallisuustapahtuma LittFest järjestetään marraskuussa Vaasassa jo neljännentoista kerran. Taiteellinen johtaja Marko Hautala uskoo tapahtuman suosion johtuvan ainakin sen tavasta käsitellä kirjallisuutta kokonaisuutena ja kaksikielisyydestä, joka kielten lisäksi käsittää kieliryhmien erilaiset kirjalliset kulttuurit.

LittFestin taiteellinen johtaja Marko Hautala. Kuva: Tuomo Rintamaa / Yle

Kirjallisuustapahtuma LittFest järjestetään marraskuussa Vaasassa jo neljännentoista kerran. Tapahtuman teema on Muusa ja luvassa perinteiseen tapaan kirjailijavieraita kotimaasta ja ulkomailta. Yksi nimekkäistä vieraista on ruotsalainen Åke Edwardson.

– Hän on kansainvälisesti menestynyt dekkaristi, jonka myöntävä vastaus tulla LittFestiin tuli varsin nopeasti, kertoo tapahtuman taiteellinen johtaja Marko Hautala.

– Muutenkin meillä on tulossa dekkareita, taideproosaa ja kaikkea siltä väliltä. On runoilijoita ja lastenkirjailijoita, jotka tekevät myös kouluvierailuja, Hautala sanoo. LittFestin vierailijalistalla ovat lisäksi ainakin Lars Sund, Sophia Jansson, Virpi Hämeen-Anttila ja Siri Kolu.

Kirjallisuus kokonaisuutena ja kielet sekaisin

Neljäntoista vuoden historia antaa kirjallisuustapahtumalle uskottavuutta, uskoo Marko Hautala, jolle marraskuun tapahtuma on kolmas taiteellisena johtajana.

– Tapahtuman ikä antaa jo sille uskottavuutta ja näin pitkä historia alkaa olla aika poikkeuksellinen, Hautala kehaisee.

Syykin menestykselle ja pitkälle tauottomalle historialle on löydettävissä.

– Uskon, että tähän on vaikuttanut Vaasassa kulttuurinen erityisyys. Alusta lähtien on sekoitettu kieliryhmät ja kirjallisuuden lajit, Marko Hautala miettii.

– Täällä on vapaa tapa ajatella kirjallisuutta kokonaisuutena. Ja kielet, ruotsi ja suomi, jotka tällä alueella toimivat, eivät ole pelkästään kielet vaan niissä on myös erilaiset kirjalliset kulttuurit, jotka hyötyvät toisistaan, Hautala sanoo.

Marko Hautalan mukaan LittFest on selkeästi kirjallinen tapahtuma. Erilainen kuin kirjamessut, joille niillekin on hänen mukaansa tarvetta.

– Kumpaakaan ei voi pudottaa pois.

– LittFestissä ei useinkaan ole kirjoja myynnissä siinä tilassa, missä kirjailija puhuu. Tiedän itse, että kirjailijan puhe muuttuu, jos kirjoja ei ole samassa tilassa myynnissä, Hautala sanoo.