Ministeri Haavisto sai tylyt ohjeet: Vältä ay-väkeä

Valtion omistajaohjauksesta vastaava kehitysministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo saaneensa vuosi sitten osaston virkamiehiltä selkeät toimintaohjeet pestilleen. Hänen mukaansa virkamiehet neuvoivat uutta ministeriä välttämään ammattiyhdistysliikkeen tapaamista turhanpäiten.

talous
Pekka Haavisto.
Pekka Haavisto.Kristiina Lehto / Lehtikuva

Pekka Haaviston vuoden kestänyt ministerin virka päättyy tänään perjantaina. Kehitysministerinä hän on vastannut myös valtion omistajaohjauksesta. Virkaa on pidetty eräänlaisena Musta Pekka -korttina eli vaikeimpana tehtävänä hallituksessa.

– Aloittaessani sain ohjeen virkamiespuolelta, että älä vaan tapaa ammattiyhdistyliikettä ja katso vaan, mitä jää sinne viivan alle.

Haavisto huomauttaa Yle Uutisten haastattelussa, ettei se ole hänen mielestään riittävä ohje ministerille.

– Tapasinkin ammattiyhdistysväkeä alusta asti. Tapasin kaikkia osapuolia kuten myös työntekijöitä.

Omistajaministerin tehtävät jättävä Pekka Haavisto patistaa hallitusta valitsemaan tulevaisuuden avainyhtiöt. Painopisteiksi valittuihin yhtiöihin tulisi panostaa kunnolla uusien työpaikkojen luomiseksi.

– Täytyy katsoa, mitkä ovat strategisesti tärkeitä yhtiöitä. Niitä, joita tarvitaan uusien työpaikkojen syntymiseen.

Haavisto myöntää, että Talvivaaran suhteen valtio on ollut sinisilmäinen.

– Ehkä valtio oli sinisilmäinen siinä, että on uskonut, että kaivostoiminnan prosessit on hallussa ja että osaaminen on hallussa. Sitten kun alkoi näkyä, että ympäristöongelmat kasvoivat yli äyräiden, voidaan kysyä reagoitiinko tarpeeksi nopeasti.

Pekka Haavisto huomauttaa, että valtio voi saada omistajana aikaiseksi paljon uutta ja hyvää. Merikaapelin ja kaasuverkon kehittäminen ovat tällaisia asioita. Nyt on valintojen paikka.

– Kyse on työpaikoista ja verotuloista. Samoin ympäristöstä ja aluepolitiikasta. Ministerin täytyy katsoa kokonaisuutta, Haavisto sanoo.