Hyppää sisältöön

Hirvikannan koosta edelleen erimielisyyttä

Lounais-Lappiin on myönnetty tuplasti enemmän hirven kaatolupia kuin viime vuonna. Metsästäjien ja riistakeskuksen näkemykset hirvikannan koosta eivät vieläkään ole täysin yhteneväiset.

Kuva: Jarno Tiihonen / Yle

Metsästäjillä ja riistakeskuksella on edelleen erilainen näkemys hirvien lukumäärästä. Riistakeskus on myöntänyt Simosta Pelloon ulottuvalle alueelle yhteensä noin 1 100 aikuisen ja vasan kaatolupaa, mikä on tuplasti viime vuotta enemmän. Simossa lupien määrä on kasvanut lähes seitsemänkertaiseksi.

Simossa 19 osakkaan yhteislupaa hakenut Lauri Karjalainen ei täysin luota riistakeskuksen laskelmiin.

Hirvimäärässä on nyt aika paljon kysymysmerkkejä.

Lauri Karjalainen

– Hirvimäärässä on nyt aika paljon kysymysmerkkejä. Kyllähän niitä ilman muuta on jonkun verran enemmän, varsinkin rannassa. Merenranta on vetänyt hirviä biitsille. Varmaan osa alueista saa helposti lupansa täyteen, Karjalainen arvelee.

Metsälle lähdetään maltilla

– Me olemme kokouksessa sopineet, että metsästämme maltilla. Jos näemme, että hirviä ei ole, niin heitämme pois. Uskon kohtuudella 60 kaatoprosenttiin. Kaikki luvatkin saataisiin, jos päätettäisiin tappaa, mutta onko siinä mitään järkeä. Kannan arvio on hyvin epävarma, että mikä sen lupamäärän pitäisi olla, Karjalainen pohtii.

Koko Lapin alueella kaatolupien kasvu ei ole ollut yhtä suurta. Lappiin on myönnetty yhteensä 5 792 aikuisen ja vasan kaatolupaa, viime vuonna niitä oli 5 102.

Hirvien metsästyskausi alkaa lauantaina. Tästä syksystä lähtien metsästysasun väriksi kelpaa ainoastaan oranssi.