Hyppää sisältöön

Työturvallisuus retuperällä monella omakotitalotyömaalla

Pientalotyömaat ovat rakennustyömaista vaarallisimpia. Vain harva työmaa selviää täysin puhtain paperein tarkastusiskusta.

Kuva: Marko Melto / Yle

Pientalotyömailla laiminlyödään työturvallisuusmääräyksiä muita rakennustyömaita yleisemmin. Työsuojeluviranomaisten tehovalvonnassa on tällä viikolla jaettu huomautuksia erityisesti suojavarusteiden ja putoamissuojauksen puutteista.

Ylitarkastaja Jarmo Lumme Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo, että työturvallisuus on pienillä rakennustyömailla usein heikommalla tolalla kuin isoilla työmailla.

– Omakotitalotyömailla ennakkosuunnitteluun käytetään yleensä liian vähän aikaa. Se kostautuu puutteina työturvallisuudessa.

– Teemme pientalotyömailla tehovalvontaa pari kertaa vuodessa. Huomautettavaa löytyy usein. Vain harva työmaa selviää täysin puhtain paperein, tietää Lumme.

Vuonna 2013 omakotitalotyömailla sattuneissa tapaturmissa kuoli kolme työntekijää.

Töitä paiskitaan ilman suojakypärää

Työsuojelutarkastuksissa kiinnitetään huomiota muun muassa henkilökohtaisten suojavarusteiden käyttöön, työtelineisiin, tikkaisiin, kulkureitteihin ja putoamissuojauksen järjestämiseen.

Pahimmat ylitarkasataja Jarmo Lumpeen silmiin sattuneet laiminlyönnit koskevat putoamissuojausta.

– Sellaisiakin tapauksia on ollut, että työntekijät ovat työskennelleet 6 - 8 metrin korkeudessa räystään reunalla ilman minkäänlaisia turvavaljaita tai muuta suojausta. Sellaisissa tapauksissa keskeytämme työt, koska niissä on välitön hengen ja terveyden menettämisen vaara. Töitä saa jatkaa vasta, kun suojaus on kunnossa.

– Myös suojakypärien, silmäsuojaimien, suojavaatetuksen ja turvajalkineiden puutteisiin joudumme puuttumaan jatkuvasti, kertoo Lumme.

Työsuojelutarkastuksissa selvitetään myös työmaan päätoteuttaja ja työsuojeluvastaava.

.
.