1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saitko Facessa oudon kaveripyynnön? Hyväksymällä sinä tai kaverisi voitte päätyä vedätetyksi

Facebookissa on viime aikoina tipahdellut kaveripyyntöjä tuntemattomilta, yleensä ulkomaisin nimin varustetuilta ihmisiltä. Nettipoliisi Marko Fobba Forss ei osaa sanoa, mihin hyväksytty kaveruussuhde voi johtaa. Hän pitää pyyntöjä kuitenkin mahdollisena nettihuijausten uutena muotona.

Kuva: Luong Thai Linh / EPA

Kaveripyyntöjä on tullut pääasiassa ulkomaalaisilta vaikuttavilta nuorehkoilta naisilta ja miehiltä. Yleensä heidän oma Facebook-sivunsa on sisältänyt vain erään aurinkolasimerkin mainontaa. Samaa merkkiä on aiemmin tyrkytetty tekemällä fanisivu, jolta linkki on vienyt feikkilasien myyntisivustolle, kertoo Marko Forss.

Kyseisen merkin virallisilla sivuilla markkinoinnista ei ole näkynyt jälkeäkään, ja palvelimet on paikallistettu jonnekin kauas.

Näiden kaveripyyntöjen tarkoitus on jäänyt vähän epäselväksi. Niillä voidaan kalastella pääsyä henkilötietoihin tai luottokorttitietoihin

Nettipoliisi Marko Fobba Forss

– Näiden kaveripyyntöjen tarkoitus on jäänyt vähän epäselväksi. Niillä voidaan kalastella pääsyä henkilötietoihin tai luottokorttitietoihin.

Forssin mukaan kyseessä on taas uusi tekomuoto nigerialaiskirjeiden ja nettirakas-huijausten ohella.

Kaveriksi pääsemällä nämä mahdolliset feikkihenkilöt esimerkiksi tägäävät eli merkitsevät ihmisiä kuviin ja lisäävät sillä tavoin luotettavuuden tunnettaan, varoittaa Forss.

Pyyntöjä ei hänen mukaansa kannatakaan hyväksyä:

– Jos eivät rahat mene, voidaan muuten yrittää vedättää ja pelleillä, sanoo Fobba Forss.