Lapsen tunnesanaston tueksi julkaistaan tietokonepeli – jopa 30 prosentilla lapsista tunne-elämän vaikeuksia

Opetushallituksen sivuilla julkaistaan loppuvuodesta tietokonepeli, joka panee ratkaisemaan sosiaalisiin tilanteisiin liittyviä ongelmia. Laaja tunnesanasto takaa hyvät sosiaaliset taidot.

Kuva: Yle

Moniammatillinen työryhmä on suunnitellut lapsille tietokonepelin tunteiden tunnistamisen avuksi. Peliä kehitetään erityisesti 6–12-vuotiaille lapsille, mutta se sopii kaikille lapsille, jotka haluavat harjoitella tunteiden tunnistamista kasvoilta ja puheesta.

Pelin on määrä valmistua loppuvuodesta. Se julkaistaan Opetushallituksen kotisivuilla.

– Aivan erityisesti tämä sopii sellaisille lapsille ja nuorille, joilla on vaikeuksia tunteiden tunnistamisessa, sanoo professori Kerttu Huttunen Åbo Akademista.

Huttunen suosittelee peliä erityisesti kieli- tai tarkkaavaisuushäiriöistä kärsiville lapsille, autistisille lapsille tai lapsille, joilla on todettu Asperger-oireyhtymä.

Peli on yksinpeli, mutta Huttunen kannustaa aikuisia tukemaan lasta pelaamisessa.

Pelin hyödyt tutkitaan

Täyttä varmuutta ei ole siitä, auttaako peli toivotulla tavalla. Samalla kun peli julkaistaan, alkaa tutkimus sen tehosta.

– Tunne- ja sosiaalisiin taitoihin keskittyviä pelejä ei juuri ole olemassa, sanoo professori Marja-Leena Laakso Jyväskylän yliopistosta.

Peli keskittyy laaja-alaisesti sosioemotionaalisiin taitoihin, kuten tunteiden tunnistamiseen ja nimeämiseen, ongelmanratkaisuun sosiaalisissa tilanteissa ja empatiakykyyn.

Peliin kuuluu muistipelejä, kasvojen tunnistustehtäviä sekä kasvojen ja äänensävyn yhdistystehtäviä. Lisäksi on sarjakuviin perustuvia sosiaalisia tarinoita, joissa käydään läpi tilanteeseen liittyviä tunteita ja sen mahdollista ratkaisua.

Tunnesanastoa tarvitaan sosiaalisissa tilanteissa

Peli on myös pyritty rakentamaan siten, että sitä ei voi pelata läpi pelkästään viihtyäkseen.

– Peli haastaa mukavan Aksu-hahmon avulla pohtimaan asioita. Minun on vaikea kuvitella, että lapset voisivat pelata tämän pelin läpi ilman, että he joutuvat vastatusten ihan niiden ydinsisältöjen kanssa, Laakso sanoo.

Toiveena on tietysti se, että pelissä opitut taidot siirtyisivät tosielämään.

– Tutkimuksen mukaan tunnetaidot edeltävät sosiaalisia taitoja. Niillä lapsilla, joilla on laaja tunnesanasto ja jotka tunnistavat hyvin tunteita kasvoilta, on myös hyvät sosiaaliset taidot, Laakso sanoo.

Tunne- ja sosiaalisen elämän vaikeudet ovat nykyään kohtalaisen yleisiä lapsilla. Laakso viittaa viimeaikaiseen ulkomaiseen tutkimukseen, jonka mukaan tämänkaltaisia pulmia olisi noin 30 prosentilla alle kouluikäisistä lapsista. Ilman puuttumista ne voivat muun muassa heikentää koulumenestystä ja aiheuttaa mielenterveysongelmia.