Hamas ja Fatah sopuun Gazan kiistasta – Yhteinen hallitus palaa

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on syyttänyt Hamasia rinnakkaisen hallinnon ylläpidosta Gazassa. Fatah lupaa, että gazalaisten puuttuvat palkat maksetaan.

Ulkomaat

Palestiinalaisten kilpailevat ryhmittymät ääri-islamilainen Hamas ja maltillinen Fatah ovat päässeet tänään torstaina sopuun yhteisestä Gazan-hallinnosta. Molempien osapuolien neuvottelijat vahvistavat sovun. Asiasta neuvoteltiin kaksi päivää Kairossa Egyptissä. Yhteistä hallintoa johtaa palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas syytti kesällä Hamasia rinnakkaisen hallinnon ylläpidosta. Hamas on ollut vallassa Gazassa, ja Fatah Länsirannalla. Hamas puolestaan on väittänyt, ettei Abbasin hallinto, joka virallisesti johtaa palestiinalaisalueita, ole maksanut palkkoja 45 000 työntekijälleen Gazassa.

He ovat kaikki palestiinalaisia ja hallitus on kaikkien palestiinalaisten.

Azzam Ahmed

– Palkat maksetaan kaikille virkailijoille. He ovat kaikki palestiinalaisia ja hallitus on kaikkien palestiinalaisten, kommentoi Fatahin edustaja Azzam Ahmed.

Hamasin ja Fatahin neuvottelujen jälkeen on tarkoitus aloittaa epäsuorat neuvottelut Israelin ja palestiinalaisten edustajien kanssa.

Viime kesänä Israelin ja palestiinalaisten välit kiristyivät seitsemän viikkoa kestäneeksi sodaksi. Gazalaisten sairaalalähteiden mukaan siinä kuoli 2 100 palestiinalaista, joista suurin osa oli siviilejä. Sodassa kuoli 67 israelilaissotilasta ja kuusi siviiliä.

Lähteet: AFP, Reuters