Näkökulma: Antti Rinteen erikoinen operaatio

Veteraanipoliitikotkaan eivät oikein pysty palauttamaan mieliinsä vastaavaa tapausta. En minäkään, kirjoittaa Yle Uutisten politiikan toimittaja Kimmo Henriksson.

Näkökulmat
Antti Rinne.
Valtiovarainministeri Antti Rinne.Yle

Monipuoluehallituksessa on lähtökohtaisesti periaatteellisia erimielisyyksiä, joita on aina pyritty sovittelemaan puolueiden kesken. Valtiovarainministeri Antti Rinteen operaatio TVO:n ydinvoimarakentamisen jatkoajan puolesta tuli kuitenkin poikkeuksellisen nopeasti ja lässähti lopulta valtioneuvoston täysistunnon äänestykseen.

Hallitukset ovat viime vuosina pitäneet kiinni siitä, että esittelevä ministeri, tässä tapauksessa elinkeinoministeri Jan Vapaavuori, valmistelee voimalalupien kaltaiset asiat.

Jos toisissa puolueissa ei olla tyytyväisiä, asioita ratkaistaan ministerivaliokunnassa-, työryhmässä tai viime kädessä hallitusryhmien johtajien kesken. Nyt valtiovarainministeri Rinne toi Vapaavuoren esitykselle vastaehdotuksen, jossa Olkiluodon voimala tuotaisiin sittenkin eduskunnan käsittelyyn.

Veteraanipoliitikotkaan eivät oikein pysty palauttamaan mieliinsä vastaavaa tapausta. En minäkään.

Rinteen esitys oli sitäkin kummallisempi, kun SDP:n ministeriryhmän enemmistö vastustaa ydinvoimaa yleensäkin. Nyt porilainen opetusministeri Krista Kiuru oli valmis kannattamaan TVO:n jatkoaikaa omassa vaalipiirissään, mutta muuten Rinne sai taaksensa vain työministeri Lauri Ihalaisen. Kullttuuriministeri Piia Viitanen äänesti hallituksen enemmistön mukana. Äänet menivät 10-3 Rinteen tappioksi.

Miksi ihmeessä moinen operaatio?