1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Euroopan sosialistit: Katainen on budjettivajeen taliban

Europarlamentin toiseksi suurin ryhmä vastustaa Jyrki Kataisen valintaa kasvusta ja työllisyydestä vastaavaksi varapuheenjohtajaksi.

Ulkomaat
Jyrki Katainen
Jyrki KatainenMatteo Bazzi / EPA

Etelä-Euroopan sosialistit eivät halua Jyrki Kataista EU-komission varapuheenjohtajaksi vastaamaan kasvusta ja työllisyydestä.

– Katainen on antanut kasvot Euroopan kurjistamiselle, sanoo sosialistien ja demokraattien ryhmän varapuheenjohtaja Enrique Guerrero Salom.

Tulevan komission työnjako on vielä kesken. Uudessa komissiossa on tavallisia komissaareja ja heitä koordinoivia varapuheenjohtajia, joiden tehtävä on ohjata politiikkaa oikeaan suuntaan. Sosialistit eivät hyväksy, että Kataisella olisi enemmän valtaa kuin sosialistien painavimman komissaarisalkun haltijalla, talouskomissaari Pierre Moscovicilla.

– Ei ole sopivaa antaa vastuuta kasvusta ja työllisyydestä sellaiseille, joka on ollut varsinainen taliban, mitä tulee budjettivajeeseen. Joten haluamme varmistua siitä, että Kataisella ei ole veto-oikeutta talouskomissaari Moscoviciin nähden, Guerrero Salom sanoo.

Guerrero Salom sanoo, että he eivät epäile Kataisen kykyjä, mutta Suomen ja Kataisen maine eivät sovi kyseisen komissaarisalkun haltijalle.

Jyrki Katainen ilmoitti torstaina Ylelle, ettei kommentoi yksittäisiä puheita.

Talousvaliokunta: lisää konkretiaa, Katainen

Parlamentti kuulee komissaariehdokkaita kahdella seuraavalla viikolla. Katainen on kolmen valiokunnan tentissä 7.10. Talousvaliokunta enteilee työhaastattelusta tiukkaa: varapuheenjohtajalla on oltava selkeä sävelet, miten talouskasvu löydetään. Lisäksi hänen odotetaan kertovan, mistä komissio kerää kokoon lupaamansa 300 miljardia investointirahaa, ja mihin se aiotaan käyttää.

Myös omassa EPP-ryhmässä toivotaan, että Katainen olisi puheissaan täsmällisempi kuin tähän asti.

– Kasvun haaste on että se on vähän kuin lumimies, kaikki puhuu mutta kukaan ei ole nähnyt, paitsi ehkä vähän jälkiä. Joten silloin häntä kyllä varmaan grillataan siitä, miten hän aikoo eri elementtejä yhdistelemällä saada aikaan kasvua, EPP:n europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen sanoo.

Jaakonsaari: Kovaa kritiikkiä

Suomalainen europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari sanoo, että Kataisen asemaa on käsitelty sosialistiryhmän kokouksessa. Eniten epäilyjä ja arvostelua saavat osakseen Unkarin komissaariehdokas, jota sosialistit pitävät äärioikeistolaisena demokratian vastustajana sekä - Katainen.

– Katainen on esiintynyt haukkamaisesti, Jaakonsaari selittää sosialistien vaatimusta.

Guerrero Salomin taliban-lausunnosta on niin ikään puhuttu ryhmässä.

– Kanta on sosialistien, mutta retoriikka espanjalaisten, Jaakonsaari sanoo.

Jaakonsaaren mukaan S ja D -ryhmä yrittää kritiikillään saada Junckeria selventämään suunnitelmaansa komission työnjaosta. He eivät halua, että EPP-läiset eli oikeistoa edustavat varapuheenjohtajat käyttäisivät viimeisen sanan talousasioista.

Lue seuraavaksi