Brasilia taistelee denguekuumetta vastaan tuhansin hyttysin

Brasilian hallituksen tukema kansalaisjärjestö alkoi vapauttaa viime viikolla tuhansia denguekuumeelle vastustuskykyisiä hyttysiä Rio de Janeirossa. Tarkoituksena on vähentää hyttysten levittämään denguekuumeeseen sairastuneiden määrää maassa.

tiede
Kuvaajat kuvaamassa pikkupoikaa.
Brasilian hallituksen tukema kansalaisjärjestö vapautti keskiviikkona tuhansia dengue-kuumeelle vastustuskykyisiä hyttysiä Rio de Janeirossa. Tarkoituksena on vähentää dengue-tapausten määrää maassa.

Brasilialainen Oswaldo Cruz -säätiö alkoi viime viikolla vapauttaa tuhansia denguekuumeelle vastustuskykyisiä hyttysiä Rio de Janeirossa. Hyttyset ovat_ Aedes Aegypti_ -lajia, joka on ainoa tunnettu denguekuumetta levittävä hyttyslaji. Hyttysiin on kuitenkin laboratoriossa istutettu Wolbachia-niminen bakteeri, joka estää niitä levittämästä denguekuumetta ihmisiin.

Brasiliassa denguekuumetapausten määrä on noussut kolmekymmenkertaiseksi viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana. Hyttysten vapauttaminen on osa Eliminate Dengue -projektia, jossa ovat osallisina Australia, Brasilia, Kiina, Kolumbia, Indonesia ja Vietnam. Hyttysten levittämää virusperäistä denguekuumetta esiintyy kaikissa kyseisissä maissa.

Projekti työskentelee eri hallitusten ja yliopistojen kanssa vähentääkseen denguetapausten määrää ympäri maailman.

Viimeviikkoinen hyttysten vapautus on ensimmäinen kerta, kun projekti on ulotettu Amerikan mantereelle. Ensimmäisen kerran Wolbachia-bakteeria kantavia hyttysiä vapautettiin Australiassa 2011. Wolbachiaa kantavia _Aedes Aegypti _-hyttysiä on vapautettu luontoon Australian lisäksi Vietnamissa ja Indonesiassa. Seuraavana vuorossa on Kolumbia. Tutkijat ovat jo todistaneet, että bakteeria kantavat hyttyset eivät pysty levittämään denguekuumetta.

Eliminate Dengue -projektin tutkijat sanovat, että jopa 60 prosenttia eri hyönteislajeista kantaa luontaisesti Wolbachia-bakteeria. Bakteerista ei myöskään ole haittaa ihmisille, eikä se edes voi levitä hyttysistä ihmisiin.

Suurin osa poikasista on immuuneja denguelle

Projektin tutkijoiden mukaan suurin osa bakteeria kantavien hyttysten jälkeläisistä on kyvyttömiä levittämään sairautta.

Jos sekä naaras- että uroshyttynen kantavat bakteeria, se siirtyy myös niiden jälkeläisille. Jos naaras kantaa bakteeria, mutta koiras ei, jälkeläiset ovat silti kantajia. Vain jos koiraalla on bakteeri, mutta naaraalla ei, jälkeläiset eivät kanna bakteeria ja voivat edelleen levittää denguekuumetta.

Seuraavien reilun kolmen kuukauden aikana projektin tutkijat vapauttavat Rio de Janeiron alueella noin 10 000 bakteeria kantavaa hyttystä. Tulevien vuosien aikana he tutkivat, miten bakteeri leviää hyttyspopulaatiossa. Jos hyttyset eivät pysty levittämään virusta, myös sairastuneiden määrä vähenee.

Oswaldo Cruz -säätiön tutkijan ja projektin Brasilian-johtajan Luciano Moreiran mukaan projekti tulee kestämään vuosia, mutta joillakin alueilla sairaustapausten määrä saattaa laskea nopeastikin.

– Noin kahdessa vuodessa denguetapausten määrä Brasiliassa vähenee joillain alueilla. Viiden tai mahdollisesti kymmenen vuoden jälkeen laajennamme projektia useammille alueille, Moreira sanoi.

Projekti poikkeaa myös aikaisemmista denguekuumetta vastaan suunnatuista kampanjoista. Usein kampanjoissa on pyritty tekemään virusta levittävistä hyttysistä hedelmättömiä tai tappamaan ne, mutta menetelmillä saattaa olla laajempia ympäristövaikutuksia. Tutkijat työskentelevät myös kehittääkseen tehokkaampia hoitomuotoja tai jopa rokotteen sairautta vastaan.

Dengue-kuumetta levittävän Aedes Aegypti -hyttyslajin toukkia laboratoriossa.
Dengue-kuumetta levittävän Aedes Aegypti -hyttyslajin toukkia laboratoriossa.Reuters-TV

Etelä-Kiinassa jopa 10 000 sairastunut syyskuussa

Denguekuumetta esiintyy trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla ympäri maailman. Syyskuussa dengue-epidemioita on raportoitu esimerkiksi Kiinasta ja Japanista.

Eteläkiinalaisessa Guangdongin maakunnassa tuhansia ihmisiä on sairastunut toukokuun jälkeen. Sairastuneiden määrä nousi sunnuntaina yli 10 000:n. Suurin osa tapauksista on ollut maakunnan pääkaupungissa Guangzhoussa. Kolme ihmistä on myös kuollut sairauteen alueella.

Alueen hyttyskannat ovat viisi kertaa normaalia suuremmat korkeiden lämpötilojen ja sadesään vuoksi. Viranomaiset ovat pyrkineet karsimaan hyttysten lisääntymispaikkoja epidemia-alueella.

Japanissa todettiin syyskuussa ensimmäinen dengue-epidemia sitten vuoden 1945. Yli 70 ihmistä on sairastunut ja heistä suurin osa oli vieraillut tokiolaisessa puistossa, josta viranomaiset ovat löytäneet denguevirusta kantavia hyttysiä.

Osa puistosta on nyt suljettu ja sen muihin osiin on asetettu lukuisia hyttysansoja. Epidemia on saanut ihmiset hamstraamaan kaupoista hyttysmyrkkyjä. Erään kaupan myyjän mukaan hyttysmyrkyn menekki on yli kymmenkertaistunut epidemian alettua.

Denguekuume on virusperäinen hyttysten levittämä sairaus, johon liittyy korkea kuume sekä muun muassa voimakkaat lihassäryt ja pääkipu. Sairaudesta on myös olemassa tyyppi, johon liittyy sisäistä verenvuotoa, ja se on useimmiten tappava.

Vuosittain denguekuumeeseen sairastuu Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan jopa 100 miljoonaa ihmistä, joidenkin asiantuntijoiden mukaan kuitenkin mahdollisesti jopa kolme kertaa enemmän. Sairastuneista noin 20 000 kuolee. Useimmat kuolonuhreista ovat lapsia ja yksi henkilö joutuu denguekuumeen vuoksi sairaalaan joka minuutti.

Lähteet: Reuters