Eläkeneuvotteluissa on saatu ratkaisu – eläkeikä nousee

Yle Uutisten tietojen mukaan eläkeneuvotteluissa on saatu aikaan ratkaisu. Akava jää sovun ulkopuolelle.

politiikka
eläkeneuvottelut.
Neuvotteluryhmä valmiina jatkamaan eläkeneuvotteluja 23 syyskuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Työmarkkinajärjestöjen esitys eläkeratkaisuksi on saatu aikaan.

Ratkaisu viedään huomenna perjantaina työmarkkinajärjestöjen hallintoihin.

Yle Uutisten tietojen mukaan eläkeikä nousee 63 vuodesta 65 vuoteen ja se koskee vuonna 1955 tai sen jälkeen syntyneitä. Eläkeikä nousee vuodesta 2017 lähtien portaittain kolme kuukautta vuodessa. Näin ollen vuonna 1962 syntyneet ovat ensimmäinen ikäluokka, joka jää eläkkeelle 65-vuotiaana.

Eläkekarttuma lasketaan niin kuin SAK ja STTK ovat esittäneet eli eläkettä karttuu tasaisesti koko työuralta. Jos työntekijä jatkaa töissä kuitenkin vielä 65 ikävuoden jälkeen aina 70 ikävuoteen asti, hän saa eläkkeeseensä erityisen lykkäyskorotuksen. Sen laskentatapa on erilainen kuin nykyisessa superkarttumassa.

Lisäksi eläkettä laskettaessa otetaan huomioon koko työuralta saatu palkka eikä eläkevakuutusmaksuja vähennetä eläkkeestä.

Henkisesti tai fyysisesti raskaassa työssä oleville jäisi mahdollisuus jäädä eläkkeelle aikaisemmin, mikäli työura on kestänyt vähintään 38 vuotta.

Eläkeratkaisu syntyi ilman korkeasti koulutettujen työmarkkinajärjestö Akavaa, joka on vaatinut viimeisten työvuosien painottamista eläkekertymää laskettaessa.

Pääministeri arvioi eläkesopua perjantaina

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) arvioi työmarkkinoiden keskusjärjestöjen neuvottelutulosta eläkeiän korottamisesta perjantaina. Stubb haluaa odottaa järjestöjen päättävien elinten hyväksymistä ennen eläkesovun arviointia.

Aiemmin torstaina Stubb kuitenkin totesi hallituksen toivovan, että työmarkkinaosapuolet löytävät ratkaisun neuvotteluissaan. Stubb sanoi toivovansa, että kaikki järjestöt ovat ratkaisussa mukana, mutta muistutti samalla, että vuonna 2005 eläkeratkaisu syntyi ilman Akavaa.

Myöskään valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) ei kommentoi vielä neuvottelutulosta.