Eläkeneuvottelijat tyytyväisiä ratkaisuun

SAK:n ja STTK:n puheenjohtajat uskovat, että työmarkkinaosapuolten eläkeratkaisu voi toteutua, vaikka Akava jäikin sen ulkopuolelle.

politiikka
Antti Palola.
STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.Yle

Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n ja Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n puheenjohtajat ovat tyytyväisiä eläkeratkaisuun.

– Olemme signeeraneet neuvottelutuloksen ja sitä myöten olemme neuvottelijoina myös valmiita esittämään tämän STTK:n hallitukselle, kommentoi STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

Myös Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen on tyytyväinen eläkeratkaisuun.

– Se täyttää julkisen talouden osalta ne kriteerit, joita tässä on haettu, erityisesti julkisten työnantajien osalta. Pidän tätä tärkeänä. Tämä helpottaa julkisen talouden tuskaa, joka meillä joka tapauksessa on olemassa tulevien vuosien osalta, Jalonen sanoo.

"Akavan poisjäänti valitettavaa"

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly pitää korkeastikoulutettujen työmarkkinajärjestö Akavan poisjääntiä sovusta valitettavana.

– Ei löytynyt semmoista ratkaisua, että he olisivat voineet olla tässä tällä hetkellä mukana, Lyly sanoo.

– Minusta se ei ole hyvä asia, että yksi järjestö on ulkona tästä, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että he ovat jäämässä ulos, kommentoi puolestaan Jalonen.

Lylyn mukaan Akava olisi hyväksynyt ratkaisun kaikki muut osat paitsi eläkekarttumaa koskevan kohdan. Akava on vaatinut viimeisten työvuosien painottamista eläkekertymää laskettaessa. Eläkekarttuma lasketaan torstaina syntyneen sovun mukaan kuitenkin niin kuin SAK ja STTK ovat esittäneet eli eläkettä karttuu tasaisesti koko työuralta.

– Karttumasäännökseen tarvitaan muutoksia. Koko työuralla jokainen euro kantaa samanlaisen eläketurvan. On se työuralla ansaittu euro tehty missä kohtaa työuraa vain, Lyly sanoo.

"Eläkejärjestelmästä selkeämpi"

Sekä SAK:n että STTK:n puheenjohtajat uskovat, että työmarkkinaosapuolten eläkeratkaisu voi toteutua, vaikka Akava jäikin sen ulkopuolelle.

– Mikäli tämä on lainsäädännön pohjana, kun aletaan valmistelemaan lainsäädäntöä, niin kaiketi se koskettaa kaikkia suomalaisia järjestöstä riippumatta, sanoo Palola.

Lyly uskoo, että ratkaisu on lopulta hyvä kaikille. Hänen mukaansa eläkejärjestelmä tulee olemaan selkeämpi ja yksinkertaisempi.

– Kaikki hyötyvät, joiden palkkataso pysyy samana tai vaikka hiukan työuran lopussa nousee, niin tulee kuitenkin kokonaiskarttumaltaan parempi ratkaisu. Nuoret ja naiset ovat tässä voittajina, Lyly sanoo.

– Tässä häviää superkarttumat ja vastaavat. Tässä on yksinkertaisempi rakenne kuin nykyjärjestelmä, sanoo Jalonen.

Jalonen uskoo, että ratkaisu jopa parantaa eläketasoja ja voi pitkällä tähtäimellä säästää eläkemenoja.