VATT:n Vartiainen pitää eläkeratkaisua odotettuna

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja uskoo ratkaisun todennäköisesti pitävän, vaikka korkeasti koulutettujen Akava ei ole siinä mukana.

politiikka
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen.
Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen.Yle

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen ei yllättynyt eläkeratkaisun sisällöstä.

– Se mitä tiedetään, vaikuttaa odotetulta. Sehän on siinä mielessä hyvä, että se on Suomelle tarpeellinen, Vartiainen sanoo Yle Uutisille.

Eläkeiän nousu koskee vuonna 1955 tai sen jälkeen syntyneitä. Eläkeikä nousee 63 vuodesta 65 vuoteen portaittain vuodesta 2017 alkaen, kolme kuukautta kerrallaan.

– Jos nämä eläkejärjestelmän ikärajat nousevat nyt sillä tavalla kuin tässä kuvataan, ajan mittaan ne nostavat myös todellisia eläkkeelle siirtymisen ikiä suomalaisten parissa. Se vaikutus tulee hitaasti, mutta kuitenkin tulee, Vartiainen sanoo.

Neuvottelutulos syntyi ilman korkeasti koulutettujen työmarkkinajärjestö Akavaa. Vartiainen ei usko tällä olevan vaikutusta.

– Tämä ei minun näkemykseni mukaan todennäköisesti kaada tätä neuvotteluratkaisua.

Ratkaisu viedään huomenna perjantaina työmarkkinajärjestöjen hallintoihin. Hallitus arvioi työmarkkinajärjestöjen esitystä sen jälkeen, kun järjestöt ovat tehneet siitä omat viralliset päätöksensä.