Suomessakin vieraillut muslimisaarnaaja pidätettiin Lontoossa

Anjem Choudary ja kahdeksan muuta henkilöä pidätettiin terrorisminvastaisessa ratsiassa torstaiaamuna. Choudary kävi viime vuonna Suomessa pitämässä puheen, jossa hän kehotti kuulijoitaan olemaan ylpeitä terroristiksi leimaamisesta.

Ulkomaat
Muslimisaarnaaja Anjem Choudary vuonna 2012.
Muslimisaarnaaja Anjem Choudary vuonna 2012.EPA / Facundo Arrizabalaga

Britannian poliisi pidätti torstaina radikaalin muslimisaarnaajan Anjem Choudaryn ja kahdeksan muuta henkilöä epäiltynä terrorismin tukemisesta ja laittomaan järjestöön kuulumisesta tai sellaisen tukemisesta. Tapauksesta kertovat esimerkiksi brittilehti Guardian (siirryt toiseen palveluun) ja BBC (siirryt toiseen palveluun).

Choudary on Guardianin mukaan yksi Britannian tunnetuimpia islamisteja. Hän oli islamistisen al-Muhajiroun-ryhmän johtohahmoja, kunnes se kiellettiin Britanniassa vuonna 2010.

Torstaiaamun ratsiassa poliisi tarkasti kaikkiaan 19 eri osoitetta. 22–51-vuotiaat pidätetyt olivat kaikki miehiä.

Choudary vieraili Helsingissä viime vuoden keväällä. The Sun -lehden mukaan hän kehotti tuolloin kuulijoitaan nousemaan kapinaan ja olemaan ylpeitä siitä, että heitä pidetään terroristeina. Hänen mukaansa radikaaliksi nimittäminen tarkoittaa, että ei tee kompromisseja.