1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pimeys kätkee puolet liikkujista – heijastin kolminkertaistaisi näkyvyyden

Liikenneturvan mukaan vain puolet jalankulkijoista ja pyöräilijöistä käyttää heijastinta. Syynä ei voi olla tietämättömyys heijastimen hyödyistä, sillä Liikenneturva ja sen edeltäjä ovat kampanjoineet tiellä näkymisestä yli 50 vuotta.

Kuva: Anja Hiltunen / Yle

Heijastinrintamalla on kuitenkin näkyvissä valoa, sillä vielä muutama vuosi sitten heijastimia käytti vain 40–45 prosenttia kevyen liikenteen liikkujista. Kasvua on siis tapahtunut.

Yhteyspäällikkö Heli Lintamo Liikenneturvasta kertoo, että lapsilla on heijastimia kiitettävästi.

–  Vanhemmat ovat lastensa suhteen hyvin turvallisuushakuisia. Se alkaa jo synnytyslaitokselta lähdettäessä, kun vastasyntyneellä on jo turvaistuin autossa. Lasten vaatteissa on usein myös heijastimet valmiina ommeltuina.

Heijastin unohtuu useimmiten juuri aikuisen vaatteista. Lintamon mukaan lenkkivaatteisiin heijastin laitetaan useammin kuin pyhävaatteisiin.

– Jalankulkijasta tuntuu, ettei valoisassa taajamassa ole kovin pimeää. Hän ei ymmärrä, kuinka huonosti auton ratin takaa se tumma jalankulkija näkyy. Heijastin kasvattaa näkymisen kolminkertaiseksi. Tumma liikkuja näkyy 50 metrin päähän, mutta heijastimen kanssa liikkuva 150 metrin päähän.

Kuva: Liikenneturva

Nykyään lenkkivaatteissa on usein valmiina heijastin tai heijastavia kohtia. Heli Lintamo pitää tätä hyvänä, mutta muistuttaa, että heijastava ominaisuus ei kestä määrättömiä pesukertoja. Teho kannattaa tarkastaa aika ajoin taskulampulla. Sen sijaan esimerkiksi heijastinliivien materiaali selviää kymmenistäkin pesukerroista.

Tuorein lisä heijastinmaailmaan ovat lemmikkieläinten heijastavat liivit ja heijastimet. Heli Lintamo on tyytyväinen kehityksestä. Hän kuitenkin muistuttaa, ettei lemmikkien talutushihnoihin saisi kiinnittää vilkkuvia valoja. Huomiovalon pitää palaa tasaisesti, muuten se saattaa häiritä kanssaliikkujia.