1. yle.fi
  2. Uutiset

Orjuudesta vapautuneet tytöt Meeri Koutaniemen opissa

Nepalissa oli vielä muutamia vuosia sitten yli 10 000 orjatyttöä. Eri järjestöjen avustuksella orjatyövoima on nopeasti vähentynyt.

tyttäret
Palkittu Meeri Koutaniemen kuva.
Meeri Koutaniemi

Kuusamolainen valokuvaaja Meeri Koutaniemi avaa lokakuun ensimmäisellä viikolla valokuvanäyttelyn nepalilaisista orjatyöstä vapautuneista tytöistä. Helsingin Kampin kauppakeskuksessa avattavassa näyttelyssä Koutaniemi kertoo myös opetus- ja kasvatustyöstä, jota hän teki valokuvaamisen ohessa Nepalissa.

– Tarkoituksena oli paitsi opettaa valokuvausta myös vahvistaa tyttöjen itseluottamusta ja kannustaa heitä löytämään ilmaisukanavia tunteilleen ja kokemuksilleen. Opin paljon tyttöjen rohkeudesta jakaa raskaita muistoja ja kyvystä nähdä optimistisesti tulevaisuuteen, Koutaniemi sanoo.

Tytöille koulutusta ja tukea

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja lastenoikeusjärjestö Plan toteuttivat valokuvaushankkeen yhdessä orjatyöstä vapautuneiden nepalilaistyttöjen kanssa. Kansainvälisesti palkittu Koutaniemi piti elokuussa 12 tytölle viikon kurssin, jolla nämä oppivat valokuvauksen perusteet ja pohtivat ja kuvasivat kokemuksiaan ja unelmiaan.

17–21-vuotiaat kurssilaiset kuuluvat etniseen tharu-vähemmistöön. Köyhät tharu-perheet ovat perinteisesti myyneet tyttäriään vauraisiin perheisiin kotiorjiksi, niin kutsutuiksi kamalareiksi.

Kun Plan alkoi kampanjoida kamalari-järjestelmää vastaan 2006, Nepalissa oli yli 12 000 kamalaria. Nykyisin heitä on enää arviolta 600 hallituksen ja järjestöjen työn ansiosta.

Plan on vapauttanut yli 4000 kamalaria. Järjestö valistaa perheitä orjatyön haitoista ja tarjoaa vapautuneille tytöille koulutusta ja tukea.

Koutaniemi valokuvasi tyttöjen tarinoista näyttelyn Vapaita unelmia, joka nähdään Kampin kauppakeskuksessa Helsingissä 6.–12.10. Tyttöjen omista valokuvista koostetaan verkkonäyttely, joka avautuu 6.10. Plan Suomen kotisivuilla.

Lue seuraavaksi