Nettipoliisi rohkaisee ilmoittamaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Nettipoliisi Marko Fobba Forss sai parikymppiseltä mieheltä Facebook-viestin, jonka perusteella Forss kirjasi rikosilmoituksen lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Viestin lähettänyt hyväksikäytetty mies ja Forss toivovat, että uhrit uskaltaisivat puhua ongelmistaan.

Kotimaa
Poliisi tietokoneen ääressä.
Yle

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttötapaus nousi otsikoihin viimeksi eilen torstaina. Espoossa vuosina 1988-1999 tapahtunut hyväksikäyttö johti syytetyn vankilatuomioon.

Nettipoliisi Marko Forssin mukaan vanhatkin hyväksikäyttötapaukset kannattaa ilmoittaa, koska seksuaalirikos vanhenee yleensä siinä vaiheessa, kun uhri täyttää 28 vuotta.

Tiistaina Forss sai yhteydenoton parikymppiseltä mieheltä, joka halusi avautua häntä lapsena kohdanneesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Forss kirjasi viestin pohjalta rikosilmoituksen. Parikymppinen mies toivoi, että Forss kirjoittaa asiasta päivityksen, jotta muutkin uhrit uskaltaisivat tuoda ongelmansa esille.

– Jos pitää yksin itsellään tuollaista salaisuutta, niin ei se voi olla vaikuttamatta henkisesti jollain tavalla, Forss sanoo.

Facebook-video kannusti ottamaan poliisiin yhteyttä

Parikymmpinen mies päätti lähestyä poliisia nähtyään Facebookissa levinneen videon, jossa viisikymmentävuotias mies kertoo oman tarinansa hyväksikäytöstä papereille kirjoitetuin lappusin. Seksuaalinen hyväksikäyttö jätti niin isot arvet uhriinsa, että tämä ajautui käyttämään huumeita ja elämä alkoi suistua raiteiltaan.

– Parikymppinen mies kertoi minulle, että hän ei enää halua odottaa ja kantaa asiaa sisällään. Hän oli saanut jollain tavalla unohdettua lapsuuden tapahtumat ja työntänyt niitä syrjään, mutta jotenkin ne aina palasivat mieleen, Forss sanoo.

Nettipoliisi auttaa rikosilmoituksen tekemisessä

Forssin mukaan poliisia on helppo lähestyä sosiaalisessa mediassa, joten kynnys rikosilmoituksen tekemiseen arassa asiassa madaltuu. Hänen mielestään jo ilmoitus poliisille auttaa uhria saamaan asian osittain pois harteiltaan. Tietyissä tapauksissa nettipoliisi voi tehdä rikosilmoituksen uhrin puolesta.

– Lapsilla ei ole valmiuksia mennä poliisilaitokselle tekemään ilmoitusta. Myös aikuisten kohdalla voimme tehdä rikosilmoituksen, jos kyseessä on hyvin henkilökohtainen asia, kuten seksuaalirikos tai perheväkivalta.

Seksuaalisen hyväksikäytön uhrit saavat apua myös Raiskauskriisikeskus Tukinaisennettipalvelusta. (siirryt toiseen palveluun)