Asiantuntija: Älä vain kiellä, vaan tee "käyttäjätutkimus" lapsesi nettitavoista

Mannerheimin lastensuojeluliiton asiantuntija suosittelee, että vanhempien tulisi käydä kunnon keskustelu siitä, miten lapset käyttävät nettiä tai erilaisia tietoteknisiä laitteita. Ei siksi, että ne pitäisi kieltää, vaan siksi, että tiedetään, miten lapsi itse haluaa käyttää uutta teknologiaa.

Kotimaa
Satu Valkonen.
Yhteiskunta on täynnä houkuttelevia ruutuja - televisioita, kännyköitä, läppäreitä ja pädejä. Lapsille suositeltu enimmäisruutuaika on kaksi tuntia päivässä. Kuinka lapsen saa irti ruudusta ilman sarvia ja hampaita, eli miten vältän kiukun ja tappelun? Neuvoja Aamu-tv:ssä antoi mediakasvatuksen erityissuunnittelija Satu Valkonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Vanhempien ainaista pallottelua: miten saada lapset pois ruudun ääreltä? Onko kaksi tuntia ruutuaikaa päivässä liikaa, liian vähän vai sopivasti?

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatuksen erityissuunnittelija Satu Valkonen kehottaa kuuntelemaan asiassa lapsen näkökulmaa.

– Lapselle pitäisi kertoa etukäteen, milloin aika loppuu. Joskus on suosittu munakellon tapaisi ratkaisuja. Sen soidessa peli on saman tien laitettu se kiinni eikä ole ymmärretty, että lapsella voi pelaamisessa olla vaihe, johon on pyritty monta päivää, Valkonen sanoo.

– Totta kai se turhauttaa, jos peli tullaan yht'äkkiä katkaisemaan.

Hänen neuvonsa on, että lapsen omiin toiveisiin teknologian käytön suhteen olisi hyvä perehtyä kunnolla. Sen jälkeen aikuinen vetää rajat.

Rajat siksi, että:

– Vaikka antaisit luvan lopettaa vasta hetken päästä, siellä on aina uusi ja seuraava taso, johon lapsi haluaa jatkaa.

Onko lapsi aktiivinen vai passiivinen?

Valkosen mukaan sillä on merkitystä, mitä lapsi tekee koneen ääressä. Osallistuuko hän vaikkapa yhteiskunnalliseen keskusteluun?

Pelkkä ruutuajan kategorinen on hänen mielestään huono ratkaisu.

– Jos aina lähetään rajoittamisen näkökulmasta, ei saada kasvatettua omasta yhteisöstään, itsestään ja toisistaan huolta pitäviä kansalaisia.