1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maatiloilla työskentelevä työtön ei saa olla navetassa tai traktorissa yksin

Forssan työttömät ovat päässeet ensimmäistä kertaa Suomessa tekemään töitä myös maatiloilla. Viranomaiset vakuuttavat, ettei työkokeilu tiloilla vie työpaikkoja maaseudulla jo työskenteleviltä ammattilaisilta, vaikka verkkokeskusteluissa näin on epäilty käyvän. Kokeilussa olevilla on oltava esimerkiksi jatkuvasti tilan puolesta ohjaaja. Maatiloilla kokeilusta ollaan innoissaan.

Kuva: Jouni Pilto / Yle

Forssan kaupunki, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja maataloustuottajat ovat osoittaneet työttömille töitä maatiloilla. Muualla Suomessa tätä ei ole vielä tehty.

Ylen verkkosivuilla viime viikon keskiviikkona julkaistu uutinen nosti verkossa keskustelun, jossa epäiltiin työttömien vievän töitä ammattilaisilta alipalkattuina.

Kokeilusta vastaavat vakuuttavat etteivät työkokeilussa mukana olevat työttömät vie leipää maatalouslomittajilta. Esimerkiksi työntekijää ei saa jättää työnsä ääreen yksin. Hän ei saa tehdä yksinään töitä navetassa tai ajaa traktoria ilman, että emäntä tai isäntä on kyydissä.

Maatiloilla on Green care -kokeilu toivotettu tervetulleeksi, sillä Forssassa kiinnostuneita tiloja on jo viitisenkymmentä.

Varsinaista palkkaa ei työkokeilussa oleva saa, vaan hänelle maksetaan työmarkkinatukea, ja sen lisäksi työkokeilupäiviltä tulee yhdeksän euron kulukorvaus.

Toiset ovat oikeutettuja myös asumistukeen ja toimeentulotukeen.

Forssassa halutaan yli 30-vuotiaat työttömät takaisin työelämään

Työkokeilun tavoitteena on yleensä joko edistää paluuta työmarkkinoille tai selvittää, onko uusi ammatti sopiva sitä kaavailevalle työttömälle.

Forssan kaupungin asiakkaina olevista pääosa on yli 30-vuotiaita, ja tällöin pyritään yleensä juuri siihen, että he pääsisivät takaisin työelämään.

Forssa on Mäntsälän, Sipoon ja Sininauhaliiton ohella mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Green care -hankkeessa, jonka tarkoituksena on kehittää malleja, joissa työkykyä parannetaan hyödyntäen luontoon tukeutuvia menetelmiä.

Hankkeen vetäjät uskovat, että myös maatilat ovat oivallisia paikkoja työttömän työkyvyn parantamiseksi.

Esimerkiksi Sininauhaliitto on jo vuosia sijoittanut kymmeniä ihmisiä työkokeiluun maatiloille ja luonnossa tehtäviin töihin.

– Siinä on monia hyviä puolia, joista kävijät hyötyvät. He pääsevät osallisiksi esimerkiksi luonnon hyvinvointivaikutuksista. Muutokset on jopa mitattavissa, sanoo Sininauhaliiton kehittäjä Tuomo Salovuori.

– Lisäksi maatiloilla on paljon tarjolla eritasoisia töitä, joihin pystyy osallistumaan omien taitojensa mukaan. Kun oppii uusia asioita, niin se on kannustavaa, Salovuori uskoo.