1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kauppa vyöryy nettiin – kymmenet yrittäjät ryntäävät kursseille

Yritysten kysyntä verkkomyynnin osaamiseen kasvaa nettikaupan laajentuessa. Keski-Pohjanmaalla on järjestetty ensimmäiset verkkokauppakoulutukset, jotka lyhyinä yhden päivän tietoiskuina ovat keränneet 30 yrittäjää. Järjestäjät odottavat, että myös uusia verkkokauppoja syntyy. Pitemmässä yrittäjäkoulutuksessa sähköinen liiketoiminta on mukana ensimmäistä kertaa.

talous
Kuvakaappaus erään nettikaupan sivulta
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Ensimmäiset lyhyet teemavalmennukset on pidetty Perhossa, Kannuksessa ja Kaustisella. Kasvuinno-projektin projektipäällikkö Tarmo Pallari kiittelee yrittäjien innostusta. Eniten eli 17 yrittäjää oli Kaustisen tilaisuudessa, yhteensä mukana oli 30 yrittäjää. Mukana oli mm. metalli-, hoiva- ja sisustusalan yrityksiä.

– Teemavalmennus perustui alunperinkin yrittäjien toiveeseen saada lisätietoa verkkokaupan perustamisesta. Halusimme hyvin käytännönläheisen teemavalmennuksen ja sen me saimme, kertoo projektipäällikkö Tarmo Pallari Kasvuinno-projektista.

Itse verkkokaupan perustaminen on Pallarin mukaan helppoa, mutta nettimyynti tarvitsee myös asiakkaita, jotka ovat kiinnostuneita sen tuotteista.

– Tässä se on se vaikeus. Pitäisi olla tuotteet, jotka kiinnostavat riittävän laajaa ostajakuntaa, mutta ei myöskään saisi olla liian kilpailtu toimiala. Ihan normaalin liiketoiminnan lainalaisuudet toimivat myös verkkokaupassa, erittelee Pallari.

Keskipohjalaisyrityksistä osa on aloittanut verkkokaupan jo varhain, mutta Pallarin mukaan suuri massa syttyy hitaaasti.

– Suurien liiketoiminta-avauksien löytäminen maakuntaan voisi olla rohkeampaa. Verkkokaupan edut suhteessa perinteiseen kivijalkamyymälään ovat aika merkittävät. Maaseudun kivijalkakauppaan eksyy yhä harvempi, kun väestö maaseudulla vähenee. Verkkokauppa tarjoaa paljon suuremman ostajamäärän.

Taisteluhaaste kivijalkakaupoille

Yrityskonsultointia tekevä Aimo Syri on yksi Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa alkavan yrittäjäkurssin kouluttajista.

Vuoden kestävällä kurssilla on ensimmäistä kertaa sähköiseen liiketoimintaan perehdyttävä jakso. Marraskuussa alkavaan koulutukseen on ilmoittautunut vasta muutama.

Hän ei pidä maakunnan yritysten verkkokauppaosaamista kovin hyvänä.

– Se johtuu yrityskulttuurista. Yritykset ovat keskittyneet paikalliseen liiketoimintaan. Alueella on vasta vähän yrityksiä, jotka kokevat koko maan tai maailman markkina-alueeksi. Motivaatiota hakea asiakkaita kauempaa ei monellakaan yrityksellä ole.

Syrin mukaan osaamista verkkokaupasta tarvitsee kipeästi myös kivijalkakaupan yrittäjä.

– Usein luullaan, että verkkokauppa on ratkaisu ja lääke kaikkiin asioihin. Toki joissakin tapauksissa on näin, mutta en usko, että kivijalkakaupat kuolisivat kokonaan.

– Kivijalkakaupat tarvitsevat tietoa siitä, mitkä ovat nettikauppojen heikkoudet ja vahvuudet ja kehittää omaa toimintaansa niin, että kilpailukyky säilyy. Kivijalkakauppojen ei pidä antaa periksi vaan lähteä taistelemaan ja terävöittämään omaa toimintaansa verkkokauppoja vastaan.

Tavoitettavissa ympäri vuorokauden

Kaustislaisen lahjatavaraliike Paja S:n yrittäjä Sirpa Salmu osallistui yhden illan verkkokauppakoulutukseen Kaustisella. Yksitoista vuotta vanha yritys aloitti nettikaupan vuosi sitten.

– Vaikka perusasiat ovat tiedossa, markkinointiin netissä tarvitsen kyllä lisätietoa, ja apua on ollut monesta uudesta teknisestä jutusta, mm. hakukonetiedoista, jotka lisäävät näkyvyyttä.

Yrittäjä ehtii miettiä verkkokauppa-asioita vasta kiivaan syys- ja joulusesongin jälkeen.

Nettikauppa helpottaa markkinointia, kun sinne voi laittaa kuvia, jotka ovat heti asiakkaitten nähtävillä. Tähän saakka siihen ei ole riittänyt aikaa eikä taitoa.

Yrittäjä Sirpa Salmu

– Varmasti toteutan toteutaan näitä ajatuksia enemmän sitten tammikuussa.

Sirpa Salmu kertoo hoitavansa markkinointia messuilla Rovaniemen ja Helsingin välillä.

– Nettikauppa helpottaa markkinointia, kun sinne voi laittaa kuvia, jotka ovat heti asiakkaitten nähtävillä. Tähän saakka siihen ei ole riittänyt aikaa eikä taitoa.

Verkko on yrittäjän mukana kaikkialla ja koko ajan, eikä verkkokaupan ovea laiteta kiinni. Houkutus olla tavoitettavissa ympäri vuorokauden on suuri.

– Verkkotilauksiin vastataan tietysti mahdollisimman pian, mutta toimitusaikaa on kuitenkin 1-6 vuorokautta. Itsellekin jää aikaa.

Sirpa Salmu kertoo, että myös verkkokaupan kautta markkinointialueena on ainakin alussa kotimaa. Verkkomyynnin osuuden hän toivoo kasvavan kolmannekseen yrityksensä koko liikevaihdosta.

Lue seuraavaksi