Kotimaista karpaloa ei riitä kaikille

Pohjoiskarjalainen karpalo päätyy pääosin tuoremarjana kotimaakuntaan ja Etelä-Suomen ruokapöytiin. Jonkin verran kotoista marjaa menee myös ravintoloihin. Määrät ovat kuitenkin vähäisiä, Joensuun kokoisessa kaupungissa ravintolat käyttävät maakunnan karpaloa arviolta enintään joitain satoja kiloja vuodessa. Teollisuus puolestaan toimii pääosin Venäjältä tuodun marjan varassa.

karpalo (luonnonmarjat)
Karpaloita sammalmättäässä.
Heli Mäkikauppila / Yle

Soiden ja kerääjien määrän vähenemisen myötä teollisuus on tuontikarpalon varassa. Maakunnan soilta kerättävä marja päätyy puolestaan valtaosin yksityiskäyttöön. Joensuun Heinävaaralla toimivan Marja Carelian kautta kulkee vuosittain vajaat miljoona kiloa marjaa. Tästä pieni murto-osa on kotimaista karpaloa.

Terveysvaikutteiselle karpalolle olisi enemmänkin ottajia arvioi toimitusjohtaja Esa Korhonen.

– Kotimaista, pohjoiskarjalaista marjaa on meidän käsittelemämme marjan määrästä ehkä prosentti. Kaikkiaan karpaloa on kokonaismäärästä noin 10 prosenttia, se tuodaan Venäjältä.

– Kotimaisen karpalon käyttö on lähinnä tuorekauppa. Siitä menee iso osa torikauppaan Etelä-Suomeen. Eikä se riitä kaikille, kysyntä on suurempi kuin tarjonta, jatkaa Korhonen.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus