Eläinsuojeluyhdistyksen jäsenet ilmiriidassa – "Eläimet jäävät huonommalle hoidolle"

Eläinsuojeluyhdistyksen pitkään jatkunut riitely paisuu Lahdessa. Nykyinen puheenjohtaja halutaan erottaa. Tämä taas kokee joutuneensa ajojahdin kohteeksi ja että nykyisellä toiminnalla eläinten hyvinvointi vaarantuu.

Kotimaa
Kissa häkissä.
Vihtori Koskinen / Yle

Päijät-Hämeen eläinsuojeluyhdistyksen hallitus on kutsuttu koolle ylimääräiseen kokoukseen, jossa aiotaan erottaa puheenjohtaja. Syyksi on kerrottu puheenjohtajan ja hallituksen huonot välit.

Julkisuuteen on kuitenkin osoitettu puheenjohtajaa puolustava nimetön kannanotto. Siinä väitetään, että taustalla on vuosia jatkunut valtataistelu, jossa muutama hallituksen jäsen tukijoineen hallitsee yhdistyksen toimintaa ja muun muassa kaataa uudistuspyrkimykset.

Puheenjohtaja Satu Köngäs sanoo joutuneensa kiusaamisen uhriksi.

– Muutama tyyppi määrää kaikesta, olivatpa ratkaisut oikeita tai vääriä. Se johtaa siihen, että eläimet jäävät huonommalle hoidolle. Jos keksitään parannusehdotuksia eläinten oloihin, niihin ei suostuta. Yleisin kommentti on, että näin on aina tehty ja tehdään jatkossakin.

Köngäs sanoo, että hallituksen toiminta vaarantaa jo eläinten hyvinvoinnin. Hänen mukaansa kissoista kyllä huolehditaan ja niitä osataan hoitaa, mutta muiden eläinten kohdalla on toisin.

– Koiria ei ymmärretä, ei tiedetä, miten niitä ruokitaan, millaisia virikkeitä niille annetaan. Koiria myös annetaan väärän tyyppisiin koteihin. Kyse ei ole ilkeydestä vaan ymmärtämättömyydestä.

Puheenjohtaja kertoo olevansa valmis eroamaan tehtävästään itse, jos tilalle tulee ihminen, joka osaa hoitaa kissojen lisäksi muita pieneläimiä.

Sinne tarvitaan ihmisiä, jotka ymmärtävät muidenkin eläinten kuin kissojen päälle.

Satu Köngäs

– Mutta jos eläimet jäävät heitteille, sitten se on jo eläinrääkkäystä. Silloin viranomaistenkin pitää puuttua asiaan. Nykyisellään olen huolehtinut niistä (muista eläimistä) melkolailla yksin, tosin eläintenhoitajan avulla. Stressi on valtava.

Yhdistyksen tiloissa on kissojen huoneiden ja häkkien lisäksi esimerkiksi kymmenen koirahäkkiä.

Erilaiset näkemykset

Eläinsuojeluyhdistyksen varapuheenjohtaja Pirjo Riihelä kiistää kaikki Könkään väitteet perättöminä.

Riihelän mukaan puheenjohtaja on laiminlyönyt tehtävänsä, ja erottamista haluavat hallituksen lisäksi myös yhdistyksen työntekijät.

Riihelä sanoo, että mahdolliset ongelmat esimerkiksi koirien hoidossa liittyvät puheenjohtajaan, eivät yhdistyksen osaamiseen.

– Hänhän on itse nimenomaan ottanut koirat vastuulleen ja tekee päätöksiä.

Köngäs taas sanoo, että kukaan ei uskalla asettua hallitusta vastaan tai puuttua toimintaan.

Eläinsuojelutarkastuksessa ei huomautettavaa

Lahden kaupungineläinlääkäri Tiina Juselius on ollut virassa vasta muutaman viikon eikä ole käynyt henkilökohtaisesti tarkastamassa eläinten oloja löytöeläintalolla.

Hänen mukaansa lakisääteinen eläinsuojelutarkastus paikkaan on kuitenkin tehty viime vuonna.

Kun eläimiä hoidetaan ammattimaisesti, säännölliset tarkastukset kuuluvat asiaan.

– Edellisessä tarkastuksessa ei ole ollut huomautettavaa. Tietoomme ei myöskään ole tullut valituksia, minkä vuoksi siellä olisi pitänyt käydä, Juselius sanoo.

Väitteisiin eläintenhoidon nykytilasta Jokimaan löytöeläintalolla hän ei ota kantaa, mutta sanoo seuraavansa tilannetta.

– Jos tällaista rupeaa kuulumaan lisää tai siitä tehdään virallinen valitus, silloin tottakai tarkastuskäynti tehdään.

_Juttua muokattu 26.9.2014 kello 15:49. Lisätty kaupungineläinlääkärin kommentit. _