1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kari Hotakainen: Työhuoneeni on Helsingin rumin

Kun kirjailija Kari Hotakainen työskentelee, kyse ei ole mistään hennosta näppäimistön hivelemisestä.

Kotimaan uutiset
Kirjalija Kari Hotakainen
Kati Turtola / Yle

– Näppäimistöni on sellainen, ettei sitä herkkähermoiselle kannattaisi näyttää eikä ylipäätään Helsingissä olevaa työhuonettani. Se on niin karsean näköistä toimintaa, se minun kirjoittamiseni, kuvailee kirjailija Kari Hotakainen omaa työympäristöään.

Kun kirjailija Kari Hotakainen työskentelee, kyse ei ole mistään hennosta näppäimistön hivelemisestä.

Kirjoittamisen virrassa mies hakkaa konettaan verstaaksi kutsutulla työhuoneellaan niin, että kopina käy. Kirjailija itse väittää työhuonettaan Helsingin rumimmaksi työhuoneeksi.

– Uskon, että kirjoittaminen on maailman luomista ja maailma ympärillä voi olla hyvin, hyvin rumakin. Jos ympärillä on jo valmiiksi hirveän kivaa ja kaunista ja niin tuntuu, ettei kirjoittaminen enää pure siihen olemassa olevaan kauneuteen millään tavalla, perustelee Hotakainen.

Kerran pienen kylän poika - aina pienen kylän poika

Hotakainen varttui Pohjois-Savossa Rautalammilla ja muutti aikoinaan tavalliseen tapaan suureen kaupunkiin 18-vuotiaana. Vuodet Helsingissä eivät ole muuttaneet poikaa suurkaupunkilaiseksi.

Sale ja pizzeria ynnä muut kaikki asiaan kuuluvat, Ne ovat kaikki paikallaan samalla lailla kuin siellä minun kotikylälläni

Kari Hotakainen

– Maalaisen huomaa siitä, että hän jää tuijottamaan, on suu auki omissa oloissaan ja ihmettelee sellaista asiaa kuten Linnanmäki ja Suurkirkko. Vieläkin, kuvailee Hotakainen omaa suhtautumistaan suureen kaupunkiin.

Hämeenlinnan Rengosta muutama vuosi sitten löytyi vapaa-ajan asunto ja tutunoloinen tienoo. Pienet paikkakunnat Suomessa näyttävät hyvin samalta, sijaitsevat ne sitten idässä tai lännessä.

– Suunnattoman kaunis kirkko, vähän vettäkin loiskuu. Sale ja pizzeria ynnä muut kaikki asiaan kuuluvat. Ne ovat kaikki paikallaan samalla lailla kuin siellä minun kotikylälläni, luettelee Hotakainen.

Nostalgikoksi suosikkikirjailija ei kuitenkaan missään tapauksessa tunnustaudu. Eikä suostu vertailemaan eri heimojen ominaisuuksia.

– Vihaan yli kaiken näitä yleistyksiä ja stereotypioita: että turkulaiset ovat sellaisia ja hämäläiset on sellaisia. Ne ovat minulle mitään sanomattomia. Ajattelen vain ihmisiä, kuittaa Hotakainen.

Tiukkaa treenaamista ja kiihkeää kirjoittamista

Kaksi ja puoli vuotta sitten vaaralliseen kolariin joutunut Hotakainen on kuntouttanut itseään sitkeästi ja myöntää voivansa tällä hetkellä hyvin. Takana on juuri leikkaus, jossa jalasta poistettiin useita rautakappaleita.

Minulla on kolme isoa työtä tekeillä

Kari Hotakainen

– Nyt jalka on vähän kipeä. Mutta olen niin paljon kuntouttanut itseäni, että jostain kulmasta olen paremmassa kunnossa kuin ennen kolaria. Olen joutunut tekemään niin paljon fyysisiä harjoitteita, että en olisi koskaan uskonutkaan. Ja vielä pitää jatkaa.

Kuntoutus kuuluu Hotakaisen arkeen, mutta päätyö kirjailijalla on tällä hetkellä selkeästi kirjoittaminen.

– Minulla on kolme isoa työtä tekeillä ja nyt on vuosi aikaa saada ne loppuun. Kirjoittaminen on kiihkeimmillään, kertoo tyytyväinen kirjailija.

Lue seuraavaksi