Tahallinen virhe vai aarre: ostitko tekemällä tehdyn keräilypostimerkin?

Posti paljasti alkuviikosta, että syyskuun alussa julkaistujen 300 000 Duudsonit-merkin joukossa on 3 000 poikkeusyksilön erikoispainos. "Virheellistä" merkkiä povattiin tulevaisuuden keräilykohteeksi. Mutta voiko keräilykohteen luoda noin vain?

viihde
Duudsonien Jarpista tehty postimerkki
Itella Posti

Suomen filatelistiliiton puheenjohtaja Klaus Juvin kertoo, että postimerkkikeräilijöiden piireissä tekemällä tehtyihin keräilykohteisiin suhtaudutaan nihkeästi.

– En arvosta sitä kovin korkealle, koska se on tahallaan tehty poikkeama. Nämä virheet, mitä filatelistipiireissä arvostetaan, ovat yleensä syntyneet jonkin mekaanisen virheen takia.

3 000 merkin erikoispainos myydään satunnaisjärjestyksessä muiden merkkien joukossa. Postin tuotepäällikkö Tommi Kantola kiistää, että Duudsonien postimerkkeihin päätynyt poikkeama olisi tehty erityisesti keräilijöiden houkuttelemiseksi. Kyseessä on Duudsonien imagoon sopiva jekku, jollaisia on nähty muissakin ryhmän ympärille luoduissa tuotteissa.

Tahallisetkin poikkeamat voivat nostaa postimerkin arvoa

Se, tuleeko Duudsonit-merkistä keräilyharvinaisuus, riippuu pitkälti keräilijöistä. Merkit julkaistiin jo syyskuun alussa ja Posti julkisti ”virheen” vasta muutamaa viikkoa myöhemmin. Kantolan mukaan asia riippuu nyt siitä, ovatko merkkejä jo ostaneet pistäneet virhettä – Jarpin puuttuvaa peukaloa, joka postimerkissä on edelleen paikallaan – merkille.

Postimerkin arvo voi nousta, jos kysyntä on tarpeeksi suurta. Juvin ei kuitenkaan usko, että kukaan kyselee näitä merkkejä enää kymmenen vuoden päästä.

Kun mennään kymmenen vuotta eteenpäin niin sitten nähdään, kuinka moni vielä Duudsoneita muistelee.

Klaus Juvin

– Minulla ei ole mitään hajua siitä, kuinka suuri on Duudsoni-fanien määrä ja kahmivatko he kuinka paljon näitä merkkejä. Kun vuoden kuluttua julkaistaan seuraavat suomalaiset postimerkkiluettelot, joita pari postimerkkikauppiasta Suomessa julkaisee, niin siitä nähdään, paljonko on merkin arvioitu myyntihinta silloin. En kuitenkaan usko, että se enää sen jälkeen nousee ellei Duudsoneille tule jotain muuta arvonnousua. Kun mennään kymmenen vuotta eteenpäin niin sitten nähdään, kuinka moni vielä Duudsoneita muistelee.

Juvin tietää, etteivät tarkoituksella harvinaisiksi luodut merkit ole postimerkkien maailmassa ennenkuulumattomia.

– Joitakin postimerkkien virheitä on epäilty tahallisiksi. Ehkä kuuluisin on tämä vuonna 1930 julkaistu suomalainen Zeppeliini-merkki, jonka jokaisessa arkissa oli yhdellä merkillä päällepainama 1930 sijasta 1830.

– Määrä ratkaisee. Maailman arvokkaimmat virhemerkit ovat niitä, joita tunnetaan vain muutama kappale, mutta jossakin määrin hintaan voidaan vaikuttaa.

– Kun suomalaiset postimerkit täyttivät 150 vuotta 2005, julkaistiin sen kunniaksi postimerkkiarkki, joissa on kuvattu Suomen vaakuna ja sen kultainen leijona. Pienehkö määrä näistä arkeista tehtiin niin, että leijonat oli kullattu. Arkit oli numeroitu ja niitä sai tilata erikseen. Niiden hinta on normaaliarkkiin verrattuna vähintään kymmenkertainen tai hiukan enemmän.

Oikeita virheitä livahtaa postimerkkeihin edelleen

Tuotepäällikkö Tommi Kantolan mukaan posti ei ole aiemmin tietoisesti lisännyt merkkeihin virheitä. Merkit tarkastetaan asiantuntijoilla ennen julkaisua, mutta sekään ei takaa virheiltä välttymistä.

– Poikkeus on vuoden alussa julkaistu Hämeen linnaa esittävä merkki, jossa linna nähdään peilikuvana. Tämä virhe oli jo meille lähetetyssä kuvassa. Virhettä ei kuitenkaan korjattu, koska painos oli jo otettu. Koska merkki oli luonteeltaan kertaluontoinen, siitä ei todennäköisesti oteta enää korjattua painosta, kertoo Kantola.

Virheet postimerkeissä eivät ole tänä päivänäkään tavattomia. Niillä saattaa myös olla vaikutusta merkkien hintaan, vaikka merkit ovatkin uusia. Juvinin mukaan esimerkiksi muutama vuosi sitten julkaistu Sauli Niinistö -merkki.

– Yhdessä liikkeessä huomattiin, että jokaisessa heidän saamassaan arkissa oli yksi merkki, joissa Niinistöllä oli korvassaan valkoinen täplä. Se muistutti hiukan korvakorua. Ei tarkkaan tiedetä, mistä se virhe tuli, mutta se syntyi ilman, että kukaan olisi sitä tietoisesti aiheuttanut. Tämän merkin arvo tulee ajan kuluessa jossain määrin nousemaan.