Polarica: Thaimaalaispoimijoille entistä paremmat tulot

Thaimaalaiset marjanpoimijat tienasivat edellisvuotta paremmin Lapissa. Ainakin Lapista marjaa ostavan Polarican poimijoilla keskiansio nousi joitakin satoja euroja. Tappiolle ei jäänyt yhtään poimijaa, operatiivinen johtaja Jukka Kristo sanoo.

Kotimaa
Thai berry-pickers in forest
Thaimaalaiset marjanpoimijat ovat lähdössä keräämään marjoja.Yle

Polarican maahan kutsumat 639 marjanpoimijaa lähtivät Lapista viime viikolla. He kaikki saivat yli 30 euroa päivässä käteen, siis reilummin kuin ulkoministeriö on ohjeistanut, sanoo Polarican operatiivinen johtaja Jukka Kristo.

Yksittäisen poimijan keskiansio nousi joitakin satoja euroja.

– Meillä ei aivan finaalilukuja ole, mutta epäilisin, että se on 2 400 euroa, jopa 2 500 euroa tänä vuonna, Kristo kertoo.

Edellisenä vuonna Polarican poimijan keskimääräinen nettotulo oli Suomessa 2 100 euroa, kerrotaan yrityksen vuotta 2013 kuvaavassa raportissa. Raportissa kerrotaan kauden kulusta sekä Suomessa että Ruotsissa.

Ulkoministeriön marjayrityksille antama ohjeistus on vähintään kolmenkymmenen euron nettotulo päivässä. Tämän verran poimijoille pitäisi jäädä kulujen vähentämisen jälkeen.

Koko maan huono sato hyödytti Lapin poimijoita

Vuonna 2013 joillekin poimijoille jouduttiin maksamaan kompensaatiota, jotta he saisivat ainakin matkaa varten ottaman lainansa maksetuksi. Kriston mukaan tänä vuonna ei ole tarvinnut niin tehdä.

– Meillä ei käsittääkseni ole ollut tappiolle jääneitä ihmisiä, Jukka Kristo sanoo.

Vuoden 2013 raportissa kerrotaan, että ainakin kolmen poimijan lainakulut jouduttiin maksamaan, koska he sairastuivat kesken kauden. Tosin siinä ei kerrota, olivatko poimijat Suomessa vai Ruotsissa.

Kristo pitää vuoden 2014 marjakautta hyvänä. Hillasato oli hyvä pääasiassa Länsikairassa, ja elokuun alusta hillaa tuli myös pohjoisempaan Lappiin. Myös mustikkasato oli Kriston mukaan normaali ja kesti pitkälle syksyyn. Puolukkaa ehdittiin poimia muutama viikko ennen kuin pakkaset saapuivat.

Vaikka Lapin marjakausi oli kohtuullinen, mustikasta ja hillasta maksettiin nyt edellistä kesää enemmän. Tämä johtuu Kriston mukaan muun Suomen huonosta sadosta.

– Mustikasta maksettiin koko kausi 1,70 euroa, joka on kolmekymmentä senttiä parempi kuin viime vuonna. Hillasta maksoimme 12 euroa, siinä keskihinta oli viime vuonna siinä 10,5 euroa.

– Selkeästi Suomessa ja Ruotsissa oli vähemmän poimijoita kuin edellisenä vuonna. Suomessa Etelä-Suomi oli huonompi mustikassa, jolloin sato kokonaisuudessaan tulee maassamme olemaan pienempi kuin edellisenä vuonna, Kristo sanoo.

– Silloin kun sato koko maassa on huonompi, se näkyy myöskin hinnassa.

Kotiin Thaimaahan aiempaa aikaisemmin

Jukka Kristo näkee, Suomeen voisi vielä kutsua lisääkin poimijoita, mutta kohtuudessa on pysyttävä.

– Jotta pystymme huolehtimaan siitä, että poimijat pärjäävät ja heidän olosuhteensa ovat kunnossa. Ja että he ovat tyytyväisiä, kun lähtevät pois.

– Mutta myös, että paikalliset ihmiset ovat tyytyväisiä ja me osaamme vastata huutoon siitä, miten poimijat liikkuvat metsässä, Jukka Kristo pohtii.

Tänä vuonna Polarican kutsumat thaimaalaiset marjanpoimijat lähtivät Thaimaahan normaalia aikaisemmin. Yleensä kotiinpaluu on ollut syyskuun lopulla tai lokakuun alussa. Nyt ensimmäiset poimijat lähtivät kotiinsa 21. syyskuuta ja sitä seuraavalla viikolla.

– Tuona viikonloppuna oli aika kylmää, pakkasaamuja ja jopa Itä-Lapissa tuli lunta alkuviikosta. Hyvä oli, että poimijat lähtivät ajoissa pois, Jukka Kristo miettii.