Helena-myrskyn tappiot noin 7 miljoonaa euroa – myrskypuiden viereltä myydään leimikoita epäedulliseen aikaan

Vaikka myrskystä johtuvien puunmyyntien arvo on noin 45 miljoonaa euroa, moni metsänomistaja kärsii jopa 20 prosentin euron tappiot myyntituloista tavalliseen verrattuna.

Kotimaa
Näkymä metsätyökoneen ohjaamosta.
Yle

Suomen metsänomistajat kärsivät Helena-myrskystä miljoonien eurojen tappiot. Tappiota ei tule pelkästään myrskyn kaatamien puiden alentuneesta myyntihinnasta. Murskaantuneiden puiden vierestä myydään leimikoita epäedulliseenkin aikaan, koska usein ei ole järkevää korjata pelkästään myrskyn kaatamia puita. Myös korjuukustannukset ovat tavallista korkeammat.

– Metsänomistajille tulee Helena-myrskystä laskennallisesti kaiken kaikkiaan 7 miljoonan euron tappiot kärsittäväksi. Tämä laskelma perustuu tilanteeseen, että vakuutuksia ei olisi ollenkaan, toteaa valmiuspäällikkö Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Vakuutusyhtiöstä riippuen yksittäisten metsänomistajan kokemat tappiot vaihtelevat 15-20 prosenttia tavallisiin puunmyyntituloihin verrattuna.

Eniten Helena-myrskystä johtuvia hakkuita tehdään Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Pohjois-Savosta on tehty myrskystä johtuvia metsänkäyttöilmoituksia 2705 hehtaarin, Pohjois-Karjalasta 2190 hehtaarin ja Kainuusta 1709 hehtaarin alalta.

Helena-myrsky ei koetellut Länsi-Suomea ja rannikkoa yhtä rajulla kädellä kuin Itä-Suomen pohjoisosia, joten läntisistä maakunnista myös myrskyhakkuita on ilmoitettu Itä-Suomea vähemmän. Myös esimerkiksi Etelä-Savossa myrskytuhoista johtuvia metsänkäyttöilmoituksia on tehty vain 183 hehtaarin alalta.

Koko maassa niinsanottuja myrskyhakkuita on suunniteltu noin 10 400 hehtaarin alalta.