Puntit tasan Pirkkalassa – koululaiset eivät ehtineet tavata pormestaria

Pirkkalan pormestarilla olisi perjantaina ollut aikaa koululaisten sisäilmahuolille, mutta yläaste oli poissa taksvärkkipäivän vuoksi. Torstaina pormestari ei ehtinyt tavata ulos marssineita koululaisia elinkeinoyhtiön kokouksen vuoksi.

Kotimaa
Pirkkalan yläasteen oppilaat lähtevät koulusta
Marko Melto / Yle

Pirkkalassa saadaan lähiaikoina tarkempaa tietoa siitä, miten yläasteen sisäilmakorjaukset ovat onnistuneet. Tutkimustulosten perusteella terveysviranomaiset päättävät jatkosta. Tähän mennessä ilmasta ei ole löytynyt ainakaan mikrobeja.

Torstaina yläasteen koululaiset järjestivät ulosmarssin vastalauseeksi ilmanlaadulle. Työpaikalta poistuminen sujui parhaan työmarkkinatyylin mukaisesti.

Pormestarinkin yläastelaiset olisivat halunneet tavata, mutta tämä ei äkkiseltään järjestynyt. Pakoilusta ei ollut kyse, vakuuttaa pormestari Helena Rissanen.

– Minulla oli kalenterissa jo paljon aikaisemmin sovittu elinkeinoyhtiö Tredean hallituksen kokous. Kymmeneltä minulla vielä oli siellä kommenttipuheenvuoro, joka oli sovittu puolitoista kuukautta aikaisemmin, Rissanen selvittää.

Sisäilmaremontti käynnissä

Pirkkalan yläasteen ilmanlaadusta on tullut henkilökunnalta moitetta jo ainakin vuodesta 2011 saakka. Kunta on kyllä puuttunut asiaan, loppusuoralla on lähes miljoonan euron remontti. Suurin vika selvisi jo tutkimuksissa, kertoo Pirkkalan tekninen johtaja Jouni Korhonen.

– Rakennuksen vaipan epätiiviys aiheuttaa sisäilmaan kuitupitoisuutta. Se aiheuttaa varsinkin herkemmille ihmisille ärsytystä.

Seiniä on nyt tiivistetty. Lisäksi on korjattu pistemäisiä kosteusongelmia. Ilmanvaihtokoneetkin ovat huomion kohteena.

Lisää tutkimustuloksia luvassa

Lähiaikoina saadaan uusia tutkimustuloksia ilmanlaadusta. Niiden pohjalta viime kädessä terveysviranomainen ratkaisee koulun käyttökelpoisuuden. Mikrobeja ilmasta ei ole tähän mennessä löytynyt.

Tämän hetken oletus on, että nykytiloissa jatketaan. Ne myös laajenevat, kun lukio pääsee aikanaan oman katon alle. Silloin yläaste saa lisätilaa nykyisen lukion tiloista. Tätä edellyttää myös ennustettu oppilasmäärän kasvu.