Eläkeiän nostoon suhtaudutaan tyynesti Kuopion torilla: "Jotenkin luonnollista"

Yle Savo kävi kysymässä Kuopion keskustassa ihmisten tuntoja eläkeiän nostosta. Työmarkkinajärjestöt pääsivät torstaina sopuun esityksestä, että vanhuuseläkkeen alaraja nostetaan 63 vuodesta 65 ikävuoteen.

eläkeikä
Työmiehet kivitöissä Kuopion keskustassa
Anja Hiltunen / Yle

Työmarkkinajärjestöt pääsivät torstaina sopimukseen siitä, että vanhuuseläkkeen alaraja nousee 63:sta 65 vuoteen. Eläkeiän nousu koskee vuonna 1955 tai sen jälkeen syntyneitä.

Kuopion torilla päätös otettiin vastaan ymmärtäväisesti.

– Odotettu päätös, ei siinä mitään. Se on jotenkin luonnollista, kun keski-ikä nousee ja ihmiset pysyy terveempinä ja monessa muussa maassa eläkeikä on korkeampi, toteaa Kuopion torilla puutarhatuotteita myyvä mies.

Hän itse jäisi mielellään eläkkeelle viimeistään 65-vuotiaana.

– Kunto ei riitä. Kymmenen vuotta lisää ja olen varmaan loppuun kulunut.

"Paikat ei kestä 65-vuotiaaksi"

Torilla käyskentelee hieman eksyneen oloinen nuorehko mies, joka on Kuopiossa työmatkalla. 35-vuotias mies on aiemmin pohtinut eläkeikään liittyviä asioita työssään, joten hän puhuu aiheesta pitkään ja asiantuntevasti.

Hänellekään eläkeiän nosto ei tullut yllätyksenä.

– Ihmiset elää huomattavasti pidempään kuin ennen ja niin töissä pitää olla pidempään. Toisaalta nuoria voitaisiin saada huomattavasti aikaisemmin työelämään ja jos pitkäaikaissairaille ja osatyökyvyttömille olisi paremmin tarjolla töitä, eläkeikään ei tarvitsisi puuttua niin aggressiivisesti.

Vastakkaisia näkemyksiäkin on. Toinen tapaamamme torimyyjä ja kivitöitä keskustassa tekevä työmies säilyttäisivät eläkeiän ennallaan.

– Ei tule kestämään paikat 65-vuotiaaksi. Mielestäni kohtuullinen eläkeikä olisi 60 vuotta, voisi kohtuullisesti nivelet kestää vielä sen jälkeen, kivitöitä tekevä mies tuumaa.

Hoitajat aiemmin eläkkeelle

Eläkeratkaisussa esitetään, että henkisesti tai fyysisesti raskaassa työssä olevat voisivat päästä eläkkeelle jo aikaisemmin, mikäli työura on kestänyt vähintään 38 vuotta.

Kuopion toriraati listaa raskasta työtä tekeviksi muun muassa rakennustyömiehet, sosiaali- ja terveysalan työntekijät, palomiehet ja ravintolatyöntekijät.

– Nimenomaan jos hoitajat, lähihoitajat ja vanhustyössä työskentelevät pääsisivät aikaisemmin eläkkeelle, niin se olisi mahtavaa, jyväskyläläinen työmatkalainen toteaa.