Venäjä esti saksalaisen euroedustajan pääsyn maahan

EU-parlamentti aikoo esittää Venäjälle virallisen vastalauseen, koska vihreiden edustaja Rebecca Harms käännytettiin rajalta ei-toivottuna henkilönä.

Saksalainen euroedustaja Rebecca Harms. Kuva: Pierre-Philippe Marcou / AFP / Lehtikuva

Saksalainen euroedustaja Rebecca Harms sanoo Venäjän viranomaisten evänneen häneltä pääsyn maahan, vaikka hänellä on voimassaoleva diplomaattipassi.

Vihreää puoluetta edustavan Harmsin mukaan rajavartijat pitivät häntä kolme tuntia Moskovan lentokentällä ja sanoivat, että hänet on julistettu ei-toivotuksi henkilöksi. Viranomaiset sanoivat vastustavansa sitä, että Harms tuki Venäjän vastaisia pakotteita. Hänet lähetettiin kentältä takaisin Brysseliin.

Harms on usein arvostellut Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia. Hän oli menossa Venäjälle osallistuakseen vakoilusta syytetyn ukrainalaislentäjän oikeudenkäyntiin.

EU on tuominnut Harmsin kohtelun ja syyttänyt Venäjää läpinäkyvyyden puutteesta ihmisten asettamisessa mustalle listalle. Harmsin maahanpääsyn estäminen rikkoo EU:n ja Venäjän viisumisopimuksen henkeä, EU:n edustaja sanoo. Hänen mukaansa Harms oli varmistanut maahanpääsyn etukäteen Venäjän viranomaisilta.

EU:n parlamentin puhemies Martin Schulz sanoo esittävänsä Venäjän lähetystölle virallisen vastalauseen. Myös Saksan ulkoministeriö on arvostellut Harmsin kohtelua.