1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asuntolainan vakuutusturvaan voi kulua jopa kymppitonni

Kolmannes asuntolainan ottajista vakuuttaa lainansa. Vakuutus esimerkiksi työttömyyden varalle sisältää kuitenkin useita ehtoja. Pitkälle laina-ajalle voi vakuutuksesta tulla iso lasku.

Kotimaan uutiset
Pankkineuvoja kertomassa asiakkaalle sijoitusmahdollisuuksista.
Yle

Suomalaisista joka kolmannella on asuntolainaa. Keskimääräinen lainasumma on vajaa 90 000 euroa. Työttömyyden ja lomautusten lisääntynyt uhka ei kuitenkaan ole merkittävästi lisännyt pankkien tarjoaman lainaturvavakuutuksen ottamista.

Nordean Päijät-Hämeen alueen varajohtajan Erkko Koskelan mukaan asuntolainan ottajista reilu kolmannes päätyy ottamaan lainalleen myös jonkinlaisen vakuutuksen.

– Vaikka Päijät-Hämeessa on paljon työttömyyttä ja taloudellista epävarmuutta, niin se ei silti näy millään tavalla esimerkiksi siinä, että täällä otettaisiin asuntolainoille enemmän vakuutusturvaa.

Asuntolaina voi olla taloudellinen riski perheelle, jos velallinen jää työttömäksi, sairastuu vakavasti tai kuolee. Vakuutuksen ottajista pääosa ottaa vakuutuksen tapaturman ja kuoleman varalle.

Vakuutukselle jopa kymppitonnin hintalappu

Lainaturvan hinta riippuu sen laajuudesta. Mitä kattavampi vakuutus on, sitä kovempi sen hinta. Vakuutuksen maksu on suhteessa lainan kokoon ja maksuaikaan.

Myös lainaturvan hinnat ja sisällöt vaihtelevat pankeittain paljon. Minkään pankin lainaturva ei ole täsmälleen samanlainen kuin toisen pankin.

– Lainaturvan hintaan vaikuttaa asiakkaan ikä, ja aika usein puhutaan joistakin kympeistä kuukausitasolla, kertoo Koskela.

Lainaturvan kokonaissumma voi kuitenkin nousta tuhansiin euroihin.

Esimerkkitapauksessa 38-vuotias asunnonostaja ottaa 120 000 euron suuruisen lainan, jonka maksuajaksi tulee 15 vuotta. Esimerkiksi Nordean tarjoama lainaturva työttömyyden ja tilapäisen maksukyvyttömyyden varalle maksaa kuukausitasolla noin 35 euroa.

Lainaturvan hintaan vaikuttaa asiakkaan ikä, ja aika usein puhutaan joistakin kympeistä kuukausitasolla.

Erkko Koskela, Nordea Päijät-Häme

Koko laina-ajalta maksu on 6 440 euroa, ja vakuutuksen tarjoama kuukausikorvaus olisi 730 euroa. Jos vakuutukseen lisätään myös henkivakuutus kuolemanvaralle, hinnaksi koko laina-ajalle tulee vajaa kymmenen tuhatta euroa.

Pitkä rimpsu lainaehtoja

Lainaa turvaavan vakuutuksen hyöty riippuu lainaehdoista. Esimerkkitapauksessa työttömyyttä koskevasta vakuutuksen osasta vastaa amerikkalainen Genworth Financial.

Sen ilmoittamien lainaehtojen mukaan lainaturvavakuutus ei korvaa mitä tahansa työttömyyttä.

Ehtojen rimpsu on pitkä. Esimerkiksi korvausta ei makseta, jos vakuutettu on toistuvasti toiminut ammatissa, jossa työttömäksi joutuminen on säännöllinen ja toistuva ilmiö.

Iso lainamäärä lisää vakuutuksen ottoa

Vakuutuksen otto on yleisempää niillä, joiden lainakulut ovat tuloihin nähden keskimääräistä suuremmat. Myös lainamäärän suuruus vaikuttaa vakuutuksen ottajien määrään.

Asioista keskustellaan, jotta erilaiset taloudelliset riskit myös henkilökohtaisesti tulee selvitettyä ja käytyä läpi.

Timo Laine, Päijät-Hämeen Osuuspankki

– Pankin taholta lainan ehdoksi ei aseteta takaisinmaksuturvaa, mutta asioista keskustellaan, jotta erilaiset taloudelliset riskit myös henkilökohtaisesti tulee selvitettyä ja käytyä läpi. Asiakas tekee valinnan viime kädessä itse, kertoo Päijät-Hämeen Osuuspankin toimitusjohtaja Timo Laine.

Tavallisimpia lainaturvan ottajia ovat ensiasunnon ostajat. Monella lainanottajalla on myös henkivakuutus.

Kikka Pohjaväre

Lue seuraavaksi