Asterixin luoja sopi oikeusriitansa tyttärensä kanssa

Tytär syytti isänsä lähipiiriä hyväksikäytöstä. Asterixin luoja puolestaan kuvaili tyttärensä ja tämän puolison käyttäneen henkistä väkivaltaa häntä kohtaan.

kulttuuri
Albert Uderzo kuvattuna Asterix-kirjoissa seikkailevan Obelixin vierellä Pariisissa 8. lokakuuta 2009.
Albert Uderzo kuvattuna Asterix-kirjoissa seikkailevan Obelixin vierellä Pariisissa 8. lokakuuta 2009.Daniel Fouray / MAXPPP / EPA

Asterix-sarjakuvan luoja Albert Uderzo ja hänen tyttärensä Sylvie Uderzo ovat sopineet vuosikausien oikeusriitansa. Oikeus puolestaan on todennut, ettei Asterixia piirtänyttä Uderzoa ole käytetty hyväksi.

87-vuotias sarjakuvataiteilija ja Sylvie Uderzo ovat julkaisseet yhteisen lausunnon, jossa he kertovat hylkäävänsä kaikki kanteet.

Erimielisyydet alkoivat vuonna 2007, jolloin Sylvie Uderzo ja hänen puolisonsa sivuutettiin Asterix-kirjoja hallinnoivasta yhtiöstä. Sittemmin yhtiö myytiin ranskalaiskustantamo Hachettelle. Sylvie Uderzo vastusti myymistä. Myöhemmin hän teki kanteen, jonka mukaan hänen iäkästä isäänsä käytettiin hyväksi. Tyttären mukaan isän lähipiirissä oli ihmisiä, jotka halusivat osansa Uderzon omaisuudesta. Näiden joukossa oli tyttären mukaan asianajaja ja kirjanpitäjä.

Uderzo puolestaan teki kanteet pariskuntaa vastaan. Hän syytti tytärtään ja tämän puolisoa henkisestä väkivallasta.

Yli 30:tä Asterix-albumia on myyty runsaat 350 miljoonaa kappaletta. Niitä on käännetty yli 110 kielelle ja murteelle. Suomessa seikkailuja on julkaistu muun muassa Savon murteella. Uderzo loi Asterix-sarjakuvat Rene Goscinnyn kanssa 1959.

Lähteet: AFP