1. yle.fi
  2. Uutiset

Eläkejohtaja kehuu vuolaasti eläkeratkaisua

Ilmarisen eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander uskoo, että neuvottelutuloksella nitistetään kestävyysvajetta reilulla prosenttiyksiköllä. Samalla hän pitää ratkaisua tasapuolisena kaikille osapuolille.

talous
Vakuutusyhtiö Ilmarisen eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander.
Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander ennustaa, että keskimääräinen työaika tulee lyhentymään osa-aikatyön lisääntymisen kautta.Mikko Käkelä / Ilmarinen

Työmarkkinajärjestöillä muuttui eilisiltana ääni kellossa. Enää järjestöt eivät vain lupailleet eläkeratkaisua, vaan sopu oli valmis pitkien neuvotteluiden jälkeen.

Eläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander pitää sopua enemminkin lihavana kuin laihana.

– Neuvotteluista tuli hyvä ja odotettu ratkaisu. Useimpien osapuolten kannalta tämä on vielä kohtuullinen ratkaisu.

Oikeudenmukaisuuden lisäksi Kianderin mukaan neuvottelutuloksella saavutetaan sille asetettuja tavoitteita.

Keskeisimpiä tavoitteita neuvotteluissa olivat eläkkeelle siirtymisiän odotteen nostaminen 62,4 ikävuoteen 2025 mennessä ja kestävyysvajeen kutistaminen "runsaalla prosenttiyksiköllä".

Hallitus asetti kestävyysvajetavoitteen marraskuussa rakennepoliittisessa ohjelmassaan. Kestävyysvajeella tarkoitetaan julkisen talouden menojen ja tulojen epätasapainoa pitkällä aikavälillä.

Kianderin mukaan neuvottelutuloksella nitistetään vajetta hieman yli prosenttiyksiköllä.

– Tällä ei koko kestävyysvajetta korjata, mutta tällä korjataan se osa, jota toivottiinkin. Eli neljäsosa kestävyysvajeesta.

Eläkejohtaja sanoo, ettei työmarkkinajärjestöiltä ja eläkejärjestelmältä voida kohtuullisuuden rajoissa odottaa suurempaa puuttumista julkisen talouden vajeeseen. Samoin hän uskoo, että neuvotteluissa valjastetuilla keinoilla nostetaan eläkkeelle siirtymisiän odotetta.

Onnistumisen neuvottelupöydissä pitäisi näkyä myös luottoluokittajien arvioissa. Varhain huomisaamuna luottoluokittaja Fitch arvioi Suomen näkymiä ja taloustilannetta.

– Jos itse olisin luottoluokittaja, niin noteeraisin tämän ratkaisun. Tämä voi olla yksi tekijä, joka auttaa Suomea säilyttämään kolmen A:n luokituksen.

Lue seuraavaksi