1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Australia alkaa lähettää turvapaikanhakijoita Kambodžaan

Australia aikoo maksaa Kambodžalle kymmeniä miljoonia neljässä vuodessa. Australia tuomitsi tammikuussa Kambodžan heikon ihmisoikeustilanteen.

Australia alkaa lähettää turvapaikanhakijoita Kambodžaan, maat sopivat asiasta tänään perjantaina. Päätös koskee ihmisiä, joille Australia ei myönnä oleskelulupaa. Tällä hetkellä heitä pidetään Naurussa, jossa Australialla on vankilankaltainen keskus venepakolaisille.  

Viime vuodesta lähtien venepakolaiset on toimitettu Nauruun. Jos heidät on todettu pakolaisiksi, he ovat saaneet jäädä sinne.

Australian maahanmuuttoministeri Scott Morrison on vakuuttanut Australian huolehtivan suorista kuluista: Se maksaa Kambodžalle liki 30 miljoonaa euroa neljän vuoden aikana. Nykyisin se maksaa Naurulle turvapaikanhakijoiden kuluista ja sillä on samanlainen sopimus Papua-Uuden-Guinean kanssa.

Amnesty: Uusin rimanalitus

Kansainvälisen lain mukaan Australian on suojeltava pakolaisia. Australiaan heitä on pyrkinyt lähinnä Etelä-Aasiasta ja Lähi-idästä. Australia määrittelee, että Kambodžaan siirtymisten on oltava vapaaehtoisia. Ensimmäinen ryhmä lähetettäneen Kambodžaan loppuvuodesta.

Australiaa on arvosteltu runsaasti aiemmin jo muun muassa siitä, että se on käännyttänyt pois veneitä, joilla turvapaikanhakijat ovat pyrkineet maahan. Myös sen käytäntö lähettää ihmisiä Nauruun on nähty kyseenalaisena.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International onkin kutsunut tuoretta päätöstä uudeksi rimanalitukseksi Australian tavassa kohdella turvapaikanhakijoita paheksuttavasti ja julmasti.

Maailmanpankin mukaan viidennes kambodžalaisista eli lähes kolme miljoonaa ihmistä elää köyhyydessä.

– Tammikuussa Australian hallitus tuomitsi Kambodžan heikon ihmisoikeustilanteen, mutta nyt se aikoo sijoittaa haavoittuvassa asemassa olevia pakolaisia sinne, kommentoi Amnestyn tiedottaja Rupert Abbott.